ЦИК все пак обяви двамата депутати на мястото на Илияна Йотова и кмета на Калофер

Говорителите на ЦИК Бисер Троянов и Ралица Негенцова

ЦИК обяви в сряда за избрани двама депутати от Коалиция за България – Маргарита Стоилова и Лазар Попов.

Във вторник обявяването бе блокирано, защото 11 членове на Централната избирателна комисия, излъчени от ГЕРБ, "по неизвестни причини" бойкотираха заседанието на комисията. Това наложи днешното заседание на парламента да се проведе с двама депутати по-малко.

Във вторник избраните за депутати от левицата Илияна Йотова, която е евродепутат, и Румен Стоянов, кмет на Калофер, обявиха, че няма да се закълнат като народни представители, защото остават на предишната си изборна длъжност - евродепутат и кмет. На тяхно място по закон влизат следващите в изборната листа на Коалиция за България.

Неявяването на членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ на заседанието във вторник, предизвика бурното възмущение на левицата. Председателят на ЦИК Красимира Медарова в сряда изрази учудване, че е бил станал такъв въпрос и не прие, че е имало бойкот.

В сряда двете решения за обявяване на двамата нови народни представители бяха приети с пълно единодушие. Първото – за обявяване за избран народен представител на Маргарита Стоилова със 17 гласа "за", а второто - за Лазар Попов – с 18 гласа "за".

Споделяне

Още по темата

Още от България