Ципрас в ЕП: Финансовият фетишизъм възроди крайната десница

Алексис Ципрас в ЕП, сн. ЕПА/БГНЕС

"Неуспехът на неолибералния подход към кризата е подхранил чудовището на шовинизма и на крайнодесния популизъм", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред европейските депутати във вторник.

Ципрас е деветият европейски лидер, който изложи пред Европарламента визията си за бъдещето на ЕС, като речта му бе посветена основно на опасностите от неолиберализма, популизма и възхода на крайната десница, съобщи агенция АНА-МПА.

Пред европейските депутати гръцкият правителствен лидер представи успешния изход на страната си от спасителните програми, като същевременно отбеляза допуснатите грешки при управлението както на гръцката криза, така и изобщо на финансовата криза в Европа.

Сред успехите на Гърция Ципрас отдели специално място и на споразумението между Атина и Скопие.

"След 26 години на разрушително господство на национализма, успяхме заедно с премиера на Бившата югославска република Македония да обърнем страницата и да достигнем до взаимно приемливо споразумение (...), едно споразумение, което може да стане модел за разрешаване на споровете в нашия регион", каза гръцкият министър-председател.

В контекста на изхода от кризата и на Преспанското споразумение обаче Ципрас се спря на надигащия се крайнодесен национализъм в Европа, като заяви, че "финансовият фетишизъм" е обтегнал още повече социалноикономическото неравенство, маргинализирал е големи слоеве от обществото и е извел крайната десница от ролята на обвиняем в историята и от изолацията ѝ и я е допуснал на политическата авансцена.

Бежанската криза просто потвърди неспособността на Европа да се развива в момент, в който голяма част от членовете ѝ не са предани на учредителните ѝ ценности, когато доминира логиката на изолационизма срещу сътрудничеството, на всеки сам за себе си, вместо на разпределението на тежестта, заяви гръцкият премиер.

Ципрас предупреди, цитиран от БТА, че днес отровата на омразата и ксенофобията отново извира в сърцето на Европа 70 години след глобалната трагедия на фашизма.

"Днес се намираме изправени не само пред възхода на някои представители на националистическата и популистката крайна десница на изборите, но и се сблъскваме с проникването на ксенофобския и шовинистическия ѝ дневен ред в самия демократичен спектър", предупреди Ципрас, като уточни, че расизмът и ксенофобията стават водещ политически дискурс в някои традиционни консервативни сили и не само сред тях.

В заключение гръцкият премиер призова онези, които вярват в хуманистичните идеи за солидарност и сътрудничество между народите, да загърбят различията си пред голямата опасност за Европа и да не оставят европейската идея да рухне пред разрушителния неолиберализъм и кошмара на крайната десница.

За тази цел Ципрас поиска европейски решения за европейските предизвикателства - за бежанския проблем, климатичните промени, сигурността и демократичната реформа на еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа