Ципрас обеща по-ниски данъци и по-високи заплати

Протести в Солун срещу споразумението за новото име на Македония

Алексис Ципрас, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви в събота плановете си за намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) и имуществения данък от, съответно, 2021 г. и 2019 г.

Това стана в реч по време на Солунския международен панаир 2018, насочена към оповестяването на нова епоха за Гърция след края на третата спасителна програма, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Фокус.

"Гърция днес е различна държава. Държава, която след чистия си изход от меморандумите отново стои върху собствените си крака, разчита на собствените си сили и гледа напред в бъдещето с увереност", заяви Ципрас пред присъстващите.

"Решени сме да изпълним съгласуваните (фискални) цели в идните години. Няма да позволим Гърция да се върне в епохата на дефицити и фискално дерайлиране", добави той.

Представяйки политическата стратегия на правителството за следващите четири години, той заяви че тя включва намаляване на ДДС от 24% на 22%, а на намалената ставка - от 13% до 12%, което ще влезе в сила от януари 2021 г.

Правителството ще прокара и закон до края на годината, който постепенно ще намали имуществения данък ENFIA с близо 50% за домакинствата с по-ниски приходи. Мярката ще бъде изпълнена в две фази: първата през януари 2019 г., а втората - през януари 2020 г.

Намалява се и корпоративният данък от 29% на 25% с цел растеж на гръцката икономика.

Ципрас обеща и да намали общественоосигурителните вноски за самоосигуряващите се и фермерите с до 35% от следващата година.

Повишавайки целта си за първичен излишък, правителството вярва, че има възможността да укрепи трите колони, които смята като основни приоритети за посткризисния период: справедлив растеж, социалната държава и засилването на заетостта.

Малко преди речта на Ципрас в Солун имаше сблъсъци между гръцката полиция и демонстранти срещу споразумението между Атина и Скопие за новото име на Република Македония. Полицията използва сълзотворен газ, а осем души бяха арестувани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа