ЦУМ – първият социалистически мол отваря врати през 1957 г.

ЦУМ - емблемата на изобилието по време на социализма, мястото за срещи на младите софиянци, сградата, в която са монтирани първите ескалатори в България, днес, 15 април, отбелязва своя рожден ден, предаде БНР.

Първият социалистически мол, построен по съветски образец и дълги години най-големият на Балканите, и сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго".

Тогава Централният универсален магазин (ЦУМ) е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ! Това не е възклицание от щастие, а изключително популярна в социалистическите години песен на Леа Иванова. Тя възпяваше една мечта, една легенда, една вълшебна история, каквото беше ЦУМ в онези години.

Споделяне