Цветан Цветанов изпревари по рейтинг Бойко Борисов

Цветан Цветанов изпревари по рейтинг Бойко Борисов

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изпревари по рейтинг премиера Бойко Борисов и е първи в класацията по одобрение на политици и министри, като се ползва с доверието на 60 процента от анкетираните. Това сочат резултатите от проучване на социологическата агенция МБМД, направено между 23 и 26 април сред 1212 души и огласени във вторник.

Премиерът Бойко Борисов остава с рейтинг от от 56% и спад от 2% спрямо март, като причината, според социолозите, се дължи на ефектите от икономическата криза.

Като вътрешен министър Цветан Цветанов капитализира успехите на правителството в сферата на борбата с престъпността и борбата с корупцията - имаше ефектни полицейски акции, много повдигнати обвинения, коментира директорът на МБМД Мирослава Радева.

Според нея обществото е чакало дълго време да види властници, които се разграничават от престъпността.

А причината Цветанов да е малко по-харесван от Бойко Борисов, е, че е в сфера, където се печелят битки и се жънат успехи, а Бойко Борисов трябва да отговаря за целия кабинет и за всички болезнени реформи, обясни социоложката.

Борисов вече изпробва как високият рейтинг на неговата ″дясна ръка″ може да настрои избирателите положително към бъдещия кандидат на ГЕРБ за президентския пост. Миналата седмица премиерът подхвърли ″ей така″, че кандидатът на партията му за президент ще е един от двамата му вицеприемиери - Дянков или Цветанов. После той уточни, че кандидатът му е Цветанов, давайки си отлично сметка, че до изборите има година и половина и е твърди рано да се лансират кандидатури.

Във вторник, малко преди МБМД да огласи рейтинговите си данни за политиците, Цветан Цветанов се включи в упражнението на Борисов и пред БТВ даде такава интерпретация на думите на премиера, че слушателите да останат с впечатлението, че ГЕРБ има специална стратегия за изборите.

"Година и половина преди президентските избори няма как да имаме окончателно взето решение за кандидат за президент на Политическа партия ГЕРБ", заяви Цветанов. Той обаче призна, че Бойко Борисов му е предложил да бъде кандидат за президент още на изборите през 2006 година, но тогава от ГЕРБ решили да не участват, тъй като формално още нямали статут на политическа формация.

"Само мога да кажа, че Политическа партия ГЕРБ ще има свой кандидат, но окончателният кандидат за кандидат-президентската кампания през 2011 година ще бъде обявен другата година, може би около лятото″, каза още вътрешният министър.

″В момента, да си призная, разсъждавам само по една единствена тема - как да бъдем по-ефективни в борбата срещу организираната престъпност и корупцията", отклони повече коментари по бъдещите президентски избори силовият министър.

Първанов една от най-ниските популярности, откакто е президент

Проучването на МВМД показва, че президентът Георги Първанов, който почти през целия период на двата си президентски мандата бе водач по рейтинг, сега остава на трето място с 40% подкрепа, която е значително по-слаба от първите двама Цветанов и Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е с одобрение от 28%, а главният прокурор Борис Велчев - с 24%.

Сред министрите извън Цветанов с най-висок рейтинг са Вежди Рашидов, Божидар Димитров и Николай Младенов - с 38%.

Доверие в полицията декларират 44%, толкова, колкото и на цялото правителство, на президентската институция - 39%, на армията - 37%. Народното събрание е с рейтинг 28%, прокуратурата - 25%.

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново щеше да е първа политическа сила, за която биха гласували 35.8 на сто от анкетираните, показва изследването. За Коалиция за България биха дали вота си 11 процента, за ДПС - 5.5 на сто, за "Атака" - 2.8 на сто. СДС биха подкрепили 1.8 на сто от анкетираните, РЗС - 1.3 процента, ДСБ - 0.9 на сто. 25.8 процента заявяват, че не биха участвали в гласуването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?