Цветан Цветанов: Пречупихме гръбнака на организираната престъпност

Сн. БГНЕС

България пречупи гръбнака на организираната престъпност. Това е обявил вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Берлин по време на 15-ия Европейски полицейски конгрес. Информацията за конгреса е на ИТАР-ТАСС и е цитирана от БТА.

Освен това според Цветанов България е взела всички необходими мерки за гарантиране надежността на границите си, от което следва изводът, че страната е изпълнила условията на Европейския съюз за приемане в Шенгенското пространство.

Затова министърът е настоял Брюксел да изпълни обещанията да приеме страната в Шенген. "Настоящото положение не ни удовлетворява. Сега България е сигурна страна (и трябва да стане част от Шенгенската зона)", отбеляза Цветан Цветанов.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че против приемането на България и на Румъния в Шенген са Холандия и Финландия, които смятат, че властите в София и Букурещ не контролират ситуацията с престъпността и корупцията.

В изказването си пред конгреса в Берлин ръководителят на отдел "Шенген" в румънското външно министерство Мариан Тутилеску нарекъл присъединяването на страната му към Шенген "решена работа". Ние се придържахме към договореностите и сега очакваме нашите европейски партньори също да ги спазят, подчертал той.

Според Тутилеску Румъния е положила немалко усилия, за да повиши равнището на вътрешната сигурност, включително прибягвайки до чуждестранна помощ. В борбата с организираната престъпност, например, румънските правоохранителни органи бяха подпомогнати от френски колеги, отбелязал той.

Холандия, която блокира присъединяването на двете страни към Шенген въпреки натиска от страна на останалите членки и високопоставени европейски представители, обвързва подновяването на преговорите за Шенген с получаването на два последователни положителни доклади за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа