Цветанов пита кой ще понесе отговорността за Турски поток през България

Томислав Дончев заяви, че все още не е ясно как санкциите на САЩ за "Турски поток" засягат България

Цветанов пита кой ще понесе отговорността за Турски поток през България

Кой ще понесе отговорността по напредъка на българската част на проекта Турски поток и направените инвестиции - това пита Цветан Цветанов в пост във Фейсбук. Поводът е санкциите, които САЩ се готвят да наложат на фирмите, които строят газопроводите "Турски поток" и "Северен поток 2".

В сряда американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че САЩ ще затегне санкционния режим срещу руските енергийни проекти, като отмени изключенията, предвидени за някои компании, участващи в изграждането на двата газопровода.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в сряда вечерта, че все още не е ясно как това ще се отрази на България.

Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като "основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки"", което в резултат "подкопава трансатлантическата сигурност".

"Посланието към инвеститорите е ясно: "подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията".

Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от Евро-атлантическия център за сигурност, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските.

Тоест Турски поток в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата." - това написа Цветан Цветанов, който напусна партия ГЕРБ и обяви нов политически проект.

Той пита в тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта Турски поток и направените инвестиции.

Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния заместник-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев, пита още Цветанов.

В сряда пред бТВ Томислав Дончев каза, че съобщението от САЩ по отношение на "Турски поток" не е много ясно, защото турски поток е в Турция.

"Тръбата, която се строи в България е разширение на местната газопреносна мрежа. Това не е руска инвестиция, а на "Булгартрансгаз", каза Дончев.

Според него към момента е ясно, че ще има санкции за компаниите, които участват в строителството на "Турски поток".

"Това е възможно да се отнася до нас, възможно е и да не се отнася", каза Дончев.

Той заяви, че премиерът Бойко Борисов и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа не са обсъждали "Балкански поток", както Борисов нарича разширението на "Турски поток" на българска територия, на срещата им във вторник. Тя се проведе ден, след като американското посолство заяви ясна подкрепа за протестите у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес