Българският хелзинкски комитет:

Цветанов се превърна в опасен рецидивист с операция М.И.Л.Е.В.

Повторното кръщаване на полицейска операция на името на съдия прави този полицейски началник (Цветан Цветанов) повече от опасен рецидивист, се казва в позицията на Българския хелзински комитет по повод полицейската акция М.И.Л.Е.В., кръстена на името на съдия Теодор Милев от Велико Търново.

Българският хелзинкски комитет напомня, че "Цветан Цветанов отдавна дължи оставката си на българските граждани и съдиите, които, в тяхно име, пазят закона".

БХК излезе с подобна позиция, когато МВР проведе операция Р.А.Л.И.Ц.А. по името на съдия от Софийския градски съд.

"За разлика от "престъпниците”, които МВР "хваща”, за да се окаже, че са виновни не според закона, а само според своеобразното мислене на този министър, Цветан Цветанов е с множество истински рецидиви в престъпването на върховенството на правото. Самата закана, преди време, на този уж-полицай да дамгосва наказателно независимия български съд всеки път, когато му пречи да произволничи в "борбата” с престъпността, като спазва закона, беше такова престъпление", се казва в позицията на БХК.

Според организацията заплахите, които Цветанов пряко адресира срещу личността на съдии във връзка с решенията им по дела, са акт на първобитно насилие срещу съдебната власт, чиято независимост е основна в замисъла на държавата.

"Тази груба, персонализирана, директна агресия срещу хората, от които зависи справедливият процес, с цел да бъдат принудени да действат, както иска полицията, руши този замисъл. Безогледният министър не отбира никак от законност и това никак няма да се промени", се казва в позицията на БХК.

Правозащитната организация напомни, че след Р.А.Л.И.Ц.А. Съюзът на съдиите в България е обвинил Цветанов в подбуждане към омраза срещу съдиите. "И е така. Вместо да им оказват най-голямото зачитане, за да ни пазят от властта, нашите съграждани се учат да мразят тези, без които нямаме права", казват от БХК.

Хелзинският комитет заявява, че операция М.И.Л.Е.В се провежда в обстановка, в която ВСС, "както винаги досега, пак слуша властта" и дава за пример избора на нов главен прокурор.

"Ясно е, че, ако не направим нещо различно, ние, гражданите, скоро наистина няма да имаме права, защото съдът ще бъде своего рода администрация на полицията, а отделните съдии, които се съпротивляват на това, ще бъдат линчувани от пропагандата. Ако позволим това. Оставка на Цветанов сега, за да не се превърне тази малка държава, която живее с надеждата, и тя да бъде правова, в свърталище на върколаци – полицаи, които посред бял ден се хранят от труповете на съда и нашите права", се казва в позицията на БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България