Цветелина Бориславова продаде изцяло дела си в СИБанк за 141 млн. лв.

Цветелина Бориславова продаде изцяло дела си в СИБанк за 141 млн. лв.

Цветелина Бориславова продаде изцяло дела си в СИБанк за 141 млн. лв. На сесията на Българската фондова борса във вторник са прехвърлени 16% от капитала на СИБанк, като собственик на пакета е станала белгийската финансова групировка KBC.

След продажбата мажоритарният акционер – белгийската КВС, ще има пълен контрол над СИБанк. Сделката е за малко над 141 млн. лв. и оценява една акция на 110.49 лв., или малко над 877 млн. лв. за цялата банка.

По-късно във вторник от KBC официално потвърдиха сделката и заявиха, че "планират веднага да започнат процедура по свалянето на СИбанк от Българската фондова борса".

"Това че вече сме единствения акционер в СИБанк, потвърждава и трайния ни ангажимент към България", коментира главният изпълнителен директор на белгийската група Ян Ванхевел. "Страната остава един от стратегически важните пазари за KBC".

"Благодарение на сътрудничеството с KBC, СИБанк получи необходимата финансова и капиталова помощ, за да увеличи пазарната си позиция и да достигне до всички потребителски сегменти", заяви Цветелина Борисова. "Убедена съм, че заедно със застрахователното дружество ДЗИ, банката ще продължи успешно да оперира в България и занапред".

Според подписано с Бориславова споразумение с KBC от 2007 г., тя се задължаваше да им продаде акциите си.

Търговия с акциите на СИБанк на борсата не е имало от около година, а последната голяма сделка бе в края на февруари 2009 г., когато 3.5% от книжата на банката преминаха през борсата по 106.91 лв. за брой.

През февруари 2006 г. БНБ разреши на Цветелина Бориславова да придобие 30.39% от СИБанк.

През февруари 2007 г. основен акционер в банката беше Тор Бьорголфсон чрез неговата компания Novator Finance Bulgaria S.A.R.L. С 48.63%. Тор Бьорголфсон бе основен акционер във вече национализираната исландска банка Landsbanki. Той притежаваше по това време и Българската телекомуникационна компания (БТК).

През септември 2007 г. KBC закупи 75% от СИБанк срещу 295 млн. евро, като Цветелина Бориславова запази 22.3% от капитала на банката. След това на няколко пъти бяха сключвани сделки, при които нейният дял намаляваше до днешното му пълно ликвидиране.

Новината съвпадна с оповестената класация на в. "Пари" за най-богатите хора в България. Цветелина Бориславова е най-богатата българка, нареждайки се на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?