Туроператори искат грантове според оборота за 2019 г.

Предлагат и 1-годишният срок за връщането на парите, да важи за всички нереализирани почивки

Туроператори искат грантове според оборота за 2019 г.

Туроператори поискаха отпускането на грантове от правителството, за да оцелеят, както и удължаване на срока, в който са длъжни да върнат предплатените средства на клиентите си за нереализирани почивки. Това съобщи Министерството на туризма след срещата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с обединението "Бъдеще за туризма".

Вицепремиерът е обещала да придвижи исканията им, но въпреки това обявения за вторник протест не се отменя, казаха от туристическото обединение. Причината е, че те настояват още от март за среща с премиера Бойко Борисов, но такава досега не е имало.

Срокът за връщане на средствата да бъде една година за всички направени, но нереализирани резервации, а не само за тези по-време на извънредното положение, заради коронавируса искат от "Бъдеще за туризма".

Сега ваучерите за отлагане на пътуването или връщане на средствата са валидни само за почивки и екскурзии за периода на извънредното положение - от 13 март до 13 май 2020 г.

В същото време имало предплатени резервации още в края на 2019 г. за почивки през лятото и екскурзии през есента, които сега туроператорите нямали възможност да възстановят на клиентите си, даде пример Свидна Динева, представител на туристическа фирма, пред Mediapool.

Туристическият бизнес настоява и за възможност да им бъде предоставена грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година. Според тях тя ще им помогне да запазят бизнеса си.

Отделно настояват и за въвеждането на ДДС от 9% и за туроператорите, а не само за хотелиери и ресторантьори.

Това което искам да ви уверя е, че още днес вашите предложения ще бъдат разгледани, е обещала вицепремиерът Николова.

Преди срещата премиерът Бойко Борисов съобщи, че предложението за 9% ставка по ДДС за туроператорите предстои да бъде гласувано в Народното събрание.

Освен това всеки туроператор ще получи по 35 евро за доведен турист в България с чартарен полет, обеща Борисов. Бюджетът на тази антикризисна мярка е в размер на 55 млн. лв. и трябва да стигне за около 400 000 туристи.

С решение на кабинета туристи от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат допускани в страната не срещу PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България, е съобщила Марияна Николова още по време на срещата с туроператорите.

По думите ѝ ще се водят активни преговори за разширяване на броя на страните, от които ще може да се пристига у нас без допълнителни карантинни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес