Турският парламент прие промени в законодателството си срещу тероризма

Турският парламент прие промени в законодателството си срещу тероризма, като стесни определението за терористична пропаганда съобразно изискванията на ЕС да насърчи свободата на изразяване, предаде Ройтерс.

Реформите идват на фона на усилията на правителството и кюрдските бунтовници да договорят споразумение за прекратяване на 28-годишния бунт, но правосъдният министър отхвърли идеята, че новите закони ще улеснят освобождаването на затворници, свързани с бунтовниците.

Турция използваше в по-широки рамки законодателството си срещу тероризма, за да преследва хиляди политици, активисти и журналисти, често заради неща, които са казали или написали.

Съгласно новия закон само директно подбуждане към насилие ще представлява престъпление. Според източници от правосъдното министерство текстът е съобразен с критериите на Европейския съд за правата на човека.

Хиляди обвиняеми са задържани в Турция по подозрения, че са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична организация от ЕС и САЩ.

Министърът на правосъдието Садуллах Ергин заяви, че те са съдени по-скоро за членство в терористична организация, а не за разпространяване на пропаганда.

Анкара от няколко месеца води преговори с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан за прекратяване на конфликта, отнел живота на над 40 хиляди души. Бунтовниците обявиха миналия месец примирие съобразно неговите инструкции, напомня агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани