Йоджалан призовал бойците от ПКК да се изтеглят от Турция без оръжията си

Абдуллах Йоджалан

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан е призовал бойците си да се изтеглят от Турция без оръжията си, съобщава турският вестник "Йени шафак", цитиран от Ройтерс.

Изтеглянето на бойците от територията на Турция без оръжие, както иска правителството, ще бъде важна стъпка към прекратяването на конфликта между Турция и ПКК, при който бяха убити над 40 хиляди души, отбелязва агенцията.

Близкият до правителството в. "Йени шафак" информира, че Йоджалан е предал посланието си (за изтегляне на бунтовниците без оръжие) на делегацията, съставена от депутати от кюрдски произход, която вчера посети лидера на ПКК в затвора на остров Имралъ.

След като посланието бъде предадено на ръководителите на ПКК в Кандил се очаква процесът за изтегляне на сепаратистите да започне на 18 април, пише "Йени шафак".

Информацията на изданието засега не е официално потвърдена.

Вестникът пише, че изтеглянето на сепаратистите ще започне от окръзите Токат и Тунджели (Източна Турция). Изтеглянето ще бъде следено от турското разузнаване МИТ и от регионалното правителство на Иракски Кюрдистан.

В края на миналата година Анкара обяви, че води преговори с Йоджалан, които имат за цел да го убедят да накара ПКК да сложи оръжие, а в средата на миналия месец бунтовническият лидер отправи призив за прекратяване на огъня и изтегляне на кюрдските бойци от Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?