Кюрдските бунтовници започнаха да се изтеглят от Турция

Кюрдските бунтовници започнаха да се изтеглят от Турция

Кюрдските бунтовници започнаха да изтеглят своите отряди от територията на Турция, съобщават осведомителните агенции в сряда.

От началото на годината турското правителство активизира политическите усилия по решаването на кюрдския въпрос. Анкара проведе продължителни преговори с излежаващия доживотна присъда затвор лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан в процес за мирно решаване на кюрдския проблем. На 21 март, кюрдската Нова година Невруз, Йоджалан призова бойците от ПКК да сложат оръжие и да напуснат територията на Турция.

В съответствие с постигнатите договорености кюрските отряди с численост от около 2 хиляди души трябва да се завърнат в своите бази в планинските райони на Северен Ирак. Процесът на тяхното извеждане трябва да приключи тази есен.

"Ние знаем, че процесът на изтегляне на бойците е започнал", заяви за Франс прес Селяхаттин Демирташ, съпредседател на прокюрдската Партия за мир и демокрация. Демирташ не можеше да каже дали изтеглянето е започнало днес или по-рано. Според много наблюдатели изтеглянето на бунтовниците е започнало преди датата 8 май, която има само символично значение.

"Бойците несъмнено се очаква да се възползват от нощта, за да се изтеглят" към базите на ПКК в Иракски Кюрдистан, посочи Демирташ.

Военното крило на ПКК потвърди вчера, че изтеглянето ще започне на 8 май, както бе обявено, като отправи предупреждение към Анкара за евентуални провокации, които могат да променят хода на операцията.

Движенията на армейски части в Югоизточен Анадол – арена на дейстивята на ПКК, подготовят терена за провокации и стълкновения, подчерта военното крило на ПКК. Въпреки всичко първите групи бунтовници се очаква да достигнат в рамките на една седмица в базите си в Северен Ирак, се посочва в текста.

ПКК обяви, че ще остане вярна на обещанието да се изтегли от територията на Турция, при положение че не е атакувана от турските сили за сигурност.

Демирташ също изрази загриженост от евентуална намеса на "тъмни сили" по време на изтеглянето. "Ние не очакваме нападение от армията, но тъмни сили, паравоенни елементи, които не са под контрола на правителствените сили, могат да се опитат да саботират операцията", подчерта той.

Пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и говорител на правителството Бюлент Арънч заяви, че процесът на изтегляне се следи от властите. "Това, което е от значение за нас, е резултатът, ние имаме чувството, че сме близо до целта", каза Арънч.

В интервю за турски вестник ръководителят на военното крило на ПКК Мурат Карайълан уточни, че изтегрянето на бунтовниците ще приключи през есента. Той каза, че сега топката е в полето на Анкара, като настоя за реформи в полза на кюрдското малцинство.

Кюрдите в Турция, които са между 12 и 15 милиона души, искат да им бъде признато правото на образование на кюрдски език и желаят също да получат регионална автономия.

Една част от турското обществено мнение остава категорично против преговорите, които правителството започна с ПКК.

Вестник "Сьозджю", цитиран от БТА, остро критикува днес правителството, обвинявайки го, че остава в позицията на наблюдател на убийците, имайки предвид бунтовниците. "Те убиваха, грабеха, заплашваха, потопиха Турция в огън и кръв, а сега  свободно си отиват със своите оръжия", отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят