Ирак отказва убежище на бойците на ПКК от Турция

Ирак отказва убежище на бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК), което е ключово условие в споразумението за прекратяване на дългогодишния кюрдски бунт в Турция, предаде Асошиейтед прес.

През март ПКК обяви споразумение за прекратяване на почти тридесетгодишния конфликт, в който загинаха десетки хиляди души. В рамките на сделката бунтовниците се съгласиха постепенно да се изтеглят от територията на Турция в преобладаващо кюрдския автономен район на Северен Ирак.

Предложението за убежище дойде от иракския кюрдски регион, който се ползва с ограничена независимост от централното правителство в Багдад. Иракски кюрди участваха в преговорите с Турция, припомня АП.

Днес обаче Багдад отхвърли тази договореност. В изявление на министерството на външните работи се посочва, че иракското правителство подкрепя мирно и политическо уреждане на кюрдския въпрос в Турция, "но в същото време ...не приема влизането на въоръжени групировки на своите територии, които може да бъдат използвани във вреда на иракската сигурност и стабилност".

Перспективата допълнителен брой бойци да се присъединят към кюрдските сили в Северен Ирак може да добави напрежение във вече обтегнатите връзки с Багдад. Регионалното правителство в Северен Ирак и централното в Багдад имат различни виждания по някои въпроси, включително ключовите сектори за производство на петрол, напомня АП.

Бойците на ПКК започнаха от вчера да се изтеглят към бази в иракските планини. Не е ясно дали правителството в Багдад ще се опита да спре процеса, който се очаква да отнеме няколко месеца.

Смята се, че ПКК, която е смятана за терористична групировка от Турция и западните ѝ съюзници, има между 1500 и 2000 бойци на територията на Турция и още няколко хиляди в базите в Северен Ирак.

За да успокои опасенията на Багдад, говорителят на ПКК Ахмет Дениз увери иракското правителство, че планът цели да засили демокрацията и стабилността в региона, съобщава АП. Дениз каза, че "мирният процес не е насочен срещу никого и няма нужда от притеснения, че борбата ще приеме друг формат и ще представлява опасност за други". "Демократично решение ще има положителен ефект в региона", увери той.

В допълнение към спора за развиване на петролните ресурси, кюрдите и централното правителство в Багдад имат дългогодишен спор за територии и разпределение на правомощия за разработване на други природни ресурси. Заедно с арабите сунити, кюрдите обвиняват иракския шиитски премиер Нури ал Малики в акумулиране на власт в свои ръце и маргинализиране на политическите опоненти, припомня АП.

Отношенията между Багдад и Анкара са опънати от декември, когато сунитският вицепрезидент Тарик ал Хашеми избяга в Турция, след като бе обвинен от управляваното от шиити правителство, че е ръководил отряди на смъртта. Турция отказа да предаде Хашеми, който бе осъден задочно.

Турската подкрепа за ръководените от сунити антиправителствени протести и едностранно енергийно споразумение с иракските кюрди донесоха допълнително напрежение в отношенията между Багдад и Анкара, отбелязва още АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят