Турция ще се превърне в модел за региона, ако реши кюрдския въпрос

Турция ще се превърне в модел за региона, ако успее да реши кюрдския въпрос, заяви турският министър на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от вестниците "Хюриет" и "Заман".

Шимшек, който говори на икономически форум в северозападния град Бурса през уикенда, подчерта, че с постигането на мир още повече ще се развие икономиката на Турция. Според него Турция ще бъде съвършено различна страна, ако процесът за мир се увенчае с успех и бъде постигнат траен мир.

Той посочи, че след като кюрдският въпрос бъде решен, парите, които са били използвани за борба срещу тероризма, ще може да се ползват за образование и здравеопазване, инфраструктура, за създаване на нови работни места в Източна и Югоизточна Турция (районите, които най-много са засегнати от тероризма).

При успех на процеса за мир Източна и Югоизточна Турция ще привлекат повече инвестиции, подчерта Шимшек. Той каза, че финансирането на борбата срещу тероризма през последните 40 години е възлязло на сума между 300 и 400 милиарда долара.

Миналия месец лидерът на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан отправи призив за прекратяване на огъня и изтегляне на кюрдските бойци от Турция. Призивът бе отправен в рамките на преките преговори, които турските власти водят от края на миналата година с бунтовническия лидер с цел постигане на мирно решение на кюрдския конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани