Турция блокира социалните мрежи заради снимка на убития прокурор

Турция блокира социалните мрежи заради снимка на убития прокурор

Турските власти блокираха социалните мрежи Туитър и Фейсбук, както и сайта YouTube, заради публикуването на снимки на прокурора, който беше похитен и убит по време на акцията по освобождаването му през миналата седмица, съобщи БНР.

Забраната беше наложена от Държавната телекомуникационна компания след разрешение на съда.

Предполага се, че блокирането на социалните мрежи ще продължи, докато се води разследването във връзка със заложническата акция. Въпреки официално съобщение за блокирания достъп, профилите на много от абонатите, специално на Фейсбук, продължават да функционират нормално.

Прокуратурата вече повдигна обвинение и заведе дело срещу няколко турски медии заради публикуването на снимките на прокурора и терористите.

В разгара на заложническата криза миналата седмица властите забраниха отразяването на случая в реално време. Общо 13 турски медии и журналисти не бяха допуснати до пресконференция и погребeнието на прокурора, тъй като са публикуваха снимката как до главата му е опрян пистолет.

По-късно турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че е дал нареждането за отнемане на акредитациите им.

На 31 март прокурор Мехмет Селим Кираз беше взет за заложник от крайнолеви екстремисти в Съдебната палата в истанбулския кв. "Чаглаян". Той бе магистратът, водил разследването за смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който бе ранен от полицаи по време на антиправителствените протести през 2013 година и почина след 269 дни в кома.

Групировката "Революционен фронт за освобождение на народа" пое отговорност за отвличането и публикува снимка на Кираз с опрян в главата пистолет. Терористите заплашиха да го убият, ако полицаите, отговорни за смъртта на момчето, не си признаят вината по телевизията, после да бъдат съдени.

Прокурорът бе държан 9 часа в плен, когато спецчастите атакуваха похитителите. Те бяха убити, а Кираз бе открит смъртоносно ранен. Властите съобщиха, че той е застрелян с оръжието на екстремистите.

Споделяне

Още от Балкани