Турция подозира ИД за кървавия атентат на летището в Истанбул с 41 жертви

13 от загиналите са чужденци, но няма данни за убити българи. Ранените са поне 239

Броят на загиналите в атентата на международното летище в Истанбул нарасна до 41 човека, сред които 13 чужденци, а ранените са 239, съобщиха турските власти в сряда. Разследващите проучват видеокадри и свидетелски показания за кървавата касапница от вторник вечерта, когато трима атентатори откриха стрелба срещу хората, а след това се самовзривиха. Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че по първоначални подозрения нападението е извършено от "Ислямска държава" (ИД), но досега никой не е поел отговорност.

Нападението на летище "Ататюрк", третото по големина в Европа, е най-смъртоносното от серията бомбени атентати в Турция тази година.

Президентът Реджеп Ердоган каза, че тази атака трябва да стане повратна точка в световната борба срещу тероризма. Това нападение в свещения месец Рамадан показва, че тероризмът нанася удари без оглед на вяра и ценности. "Тази атака можеше да се случи на всяко летище във всеки град по света", каза Ердоган, чиято страна участва във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в съседна Сирия.

Сред загиналите чужденци има петима саудитци, двама иракчани, граждани на Китай, Саудитска Арабия, Йордания, Тунис, Узбекистан, Иран и Украйна, заявиха турските власти.

Досега е установено, че извършители на атентата са били трима. Около 22 часа във вторник те са пристигнали на летище "Ататюрк" с такси, слезли са от него и са открили огън с автомати "Калашников" по случайни минувачи в приемна зала за заминаващите полети на най-големия терминал. Полицията е отвърнала на огъня и те са се самовзривили, съобщи Би Би Си. Според Ройтерс полицията е отвърнала на огъня, те са побягнали и се самовзривили в залата за пристигащите полети, която се намира един етаж по-долу, убивайки десетки и ранявайки стотици.

Веднага след това полицията мобилизира такситата на летището, за да се транспортират огромния брой ранени към болниците в града.

Атаката срещу летище "Ататюрк" изглежда като най-сложната операция, извършена от терористи в Турция през последната година.

Турските власти отдавна признават, че летището е критично уязвима точка. Пътниците минават проверка през скенер на самия вход на терминала, но проверките на автомобилите са рядкост.

САЩ и Германия изразиха съпричасност с Турция. Нападението беше осъдено и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде АФП.

Още във вторник премиерът Бинали Йълдъръм разпореди формирането на кризисно бюро за инцидента.


Oт пресцентъра на Българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали българи. В посолството са се обадили само четирима студенти, пропускащи полет за България, но настаняването им до сутринта е било уредено от летищните власти.

В сряда сутринта летище "Ататюрк" възобнови работа, същото съобщи и турският авиопревозвач "Търкиш еърлайнс", макар че информационните табла показват множество отменени полети и забавяния.

Летище "Ататюрк" е най-голямото в Турция и е международен хъб за междуконтинентални полети.


Това е поредният атентат в Турция тази година. По-рано този месец 11 души загинаха при самоубийствен атентат с кола бомба в историческия център на Истанбул.

Случилите се досега атентати властите свързват или с "Ислямска държава", или с кюрдските сепаратисти ( Кюрдската работническа партия – ПКК).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят