Турция спряла преговорите с Русия за газопровода "Турски поток"

Москва чака сформирането на новото турско правителство, за да продължи разговорите

Сн.ЕПА/БГНЕС

Турция е прекратила преговорите с Русия по реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" заради липса на напредък. Това съобщи турския телевизионен канал "Хабер Тюрк" в четвъртък вечерта, цитиран от информационните агенции.

Москва чака да приключи формирането на новото турско правителство за да продължат предговорите и да се стигне до подписване на споразумението. Това е съобщил говорителят на руския президент Дмитирий Песков пред ТАСС. Той посочил, че през есента предстои среща между държавните глави на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган, като изграждането на газопровода ще бъде една от основните теми при разговорите.

Причините за замръзване на преговорите

Една от причините за замразяването на преговорите е липсата на споразумение за нова отстъпка на цената на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената на газа от 1 януари 2016 г. с 10.25%, но това не е било подписано, посочва "Хабер Тюрк".

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не постигат съгласие. В момента преговорите за "Турски поток" са "временно спрени" и кога ще бъдат възобновени не е известно, отбелязва турската телевизия.

Руският газов концерн "Газпром" и турската енергийна компания "Боташ" (Botas) вече са постигнали споразумение за отстъпка от 10.25 на сто от цената на руския газ, каза обаче руският министър на енергетиката Александър Новак в четвъртък, цитиран от ТАСС. Все пак той уточни, че документи за отстъпката все още не са подписани.

 

Работата по междуправителственото споразумение между Русия и Турция за изграждане на газопровода "Турски поток" продължава, каза Новак. Той уточни, че Москва не е получавала официални никакви заявления и съобщения за спиране на преговорите от Анкара.

 

Прессекретарят на Путин Владимир Песков заяви, че към момента "няма какво да се коментира" във връзка с проекта "Турски поток".

 

"Без съмнение, за да бъдат изпълнени такива проекти, трябва да приключи процесът на образуване на турското правителство. Ще изчакаме търпеливо", каза говорителят на Кремъл.

 

"Турски поток" ще се строи на етапи

На ниво държавни глави е договорено поетапно изпълнение на проекта "Турски поток" - първо за местния пазар, а след това за доставките за Европа, заяви преди дни източник на руското Министерство на енергетиката, припомня ТАСС.

Има риск срокът за реализация на проекта да бъде удължен, ако междуправителственото споразумение между Москва и Анкара се забави, предупреди неотдавна и руският енергиен министър Александър Новак.

Първоначалният срок предвиждаше първата тръба, която ще доставя газ за нуждите на Турция, да бъде готова през декември 2016 г., по думите на шефа на "Газпром" Александър Милер през май.

Директорът на турския Институт за енергийните пазари Волкан Йоздемир заяви пред ТАСС, че преговорите между двете страни по проекта "Турски поток" не са прекъснати, а в тях няма напредък.

"В последно време страните не постигнаха напредък по редица важни аспекти на проекта. По-скоро по-нататък преговорите ще продължат, но техен предмет вече ще бъде строителството на "Турски поток" само за вътрешните нужди на Турция", смята Йоздемир. Според него турската страна има интерес да получи около 16 млрд. куб. метра газ от новото разклонение на тръбопровода от Русия.

Решението за реализацията на проекта "Турски поток" беше обявено изненадващо по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г. Това стана след като ЕС не разреши реализацията на "Южен поток", защото не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет. Русия не даваше право на достъп до тръбата на други компании.

По предварителни данни дължината на морската част на газопровода "Турски поток" е 900 км, а на земната 180 км. Предвижда се още създаването на газов хъб за европейските потребители на турско-гръцката граница. Проектната мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра газ, от които 16 млрд. са за турския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес