Турция вдигна рязко митата за редица американски стоки

Лирата се покачва след мерки на централната банка и оптимизъм за отношенията с ЕС

Турция вдигна рязко митата за редица американски стоки

Напрежението между Турция и САЩ се задълбочи с решението на Анкара да повиши рязко митата на различни американски стоки като коли, алкохол и тютюн.

С указа, подписан от президента Реджеп Ердоган в сряда, митата за внос на американски леки автомобили се удвояват до 120%, на алкохолните напитки до 140%, а на тютюна на листа – до 60%. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви в Туитър турският вицепрезидент Фуат Октай.

Преди това Ердоган обвини Америка, че води "икономическа война" като част от заговор срещу страната му, чиято национална валута се срина след като Вашингтон наложи политически и икономически санкции на Турция. Причина за раздора е отказът на турските власти да освободят задържания американски евангелистки пастор Андрю Брансън, както и други дипломатически спорове.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил удвояване на митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция.

Политическият конфликт засили натиска върху турската лира, която от началото на годината досега се обезцени с 40% спрямо долара. След рекордния срив на лирата в понеделник, тя започна да се възстановява и в сряда тя възстанови 6% от стойността си, като един долар вече се търгуваше за около 6 лири.

Оптимизмът за подобряване на отношенията с Европейския съюз, след като турски съд освободи двама гръцки войници, очакващи съдебен процес, както и мерките на централната банка за ограничаване на валутните суапови сделки също помогнаха на лирата.

Преди два дни Ердоган обвини САЩ, че се опитват да забият нож в гърба на Турция, а след това призова за бойкот на американски технологични продукти като Айфон.

През юни т.г. Турция обяви първото повишение на митата върху американски внос на стойност 1.8 млрд. долара, в отговор на първоначалните мита въведени от Тръмп върху стоманата и алуминия. Продуктите, чиито мита се повишават допълнително, са същите като тези през юни.

Турция не подкрепя икономическа война, но ние не може да останем без реакция, ако срещу нас има атака, коментира в сряда Ибрахим Калин, говорител на турския президент.

Обемът на продуктите, засегнати от митата, които двете държави взаимно си наложиха, са относително малка част от годишно търгуваните между тях стоки на обща стойност 19 млрд. долара, отбелязва Си Ен Ен.

Дипломатическият конфликт със САЩ е само един от факторите за обезценката на турската лира.

През последните седмици инвеститорите бяха изнервени и от бездействието на Турската централна банка, която шокира пазарите през юли, отказвайки да повиши лихвените проценти, въпреки галопиращата инфлация.

Смята се, че това е резултат от намесата на Ердоган, който по време на последната си предизборна кампания даде да се разбере, че иска по-голям контрол върху политиката на централната банка и обяви лихвените равнища за "майка и баща на всяко зло".

На фона на рекордния спад на лирата в понеделник, той отново се обяви против повишаване на лихвените проценти, защото, по думите му, така богатите стават по-богати, а бедните по-бедни.

"Без значение колко пари изкарваме, те свършват, защото цените се вдигат. Плодовете и зеленчуците поскъпват", казва пред Си Ен Ен Севим Петкас, турска домакиня и допълва: "Не знам как пенсионерите или хора с минимална заплата могат да си позволят наемите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят