"Твърд" Брезкит и в речта на кралицата

Великобритания смята да излезе от митническия съюз и от вътрешния пазар

Изгледът, че Великобритания върви към "твърд" Брекзит, бе потвърден в сряда и от кралица Елизабет II, която изнесе традиционната си реч за програмата на правителството в началото на мандата на новия британски парламент.

Въпреки че изявлението се прави от монарха, реално речта се пише от правителството според вековната британска политическа традиция. На парламентарните избори на 8 юни консерваторите на Мей изгубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

8 от 27-те закона, които ще бъдат включени в законодателната програма на новия парламент през следващите две години, се отнасят директно до въпроси, произтичащи от напускането на ЕС.

Ще се приемат нов търговски и нов митнически закон. От описанието им в тронното слово става ясно, че правителството на този етап предвижда да напусне митническия съюз и единния пазар, посочва "Политико".

Същият сигнал бе даден и в първия ден от преговорите между Лондон и ЕС в понеделник, когато бе обявено и от двете страни, че на този етап Островът се отказва от двата основни "стълба" на европейската идея – митническият съюз и единният пазар. Все пак заявката за законодателната програма на парламента не изключва и известна гъвкавост, особено по отношение на бъдещите търговски взаимоотношения с ЕС.

От думите на Елизабет II стана ясно още, че Великобритания смята да въведе специален закон за имиграцията, който да „ограничи броя на хората, влизащи в страната от Европа“. Според европейските медии това означава, че европейските граждани ще загубят автоматичното право да живеят и работят на Острова, което в момента имат чрез правото на съюза.

Главният от 8-те закона за Брекзит ще отмени акта от 1972 г., който е в основата на членството на Лондон в Европейските общности. В същото време новият документ цели да превърне голяма част от съществуващото европейско законодателство, по което сега работи Великобритания, в национално право.

Другите закони от пакета "Брекзит" са свързани с рибарството, селското стопанство, ядрената енергетика (заради напускането на Евратом) и налагането на международни санкции.

"Приоритетът на моето правителство е да осигури възможно най-доброто споразумение за излизане на страната от ЕС. Моите министри са готови да работят с парламента, местните власти, деловите среди и други по изграждането на възможно най-широк консенсус за бъдещето на страната извън ЕС", каза кралицата.

Ключови социални обещания отпадат

От тронното ѝ слово стана ясно още, че правителството се отказва от най-спорните си планирани мерки в образованието и здравеопазването, които бяха приети силно отрицателно от гласоподавателите по време на предизборната кампания.

Сред мерките, от които кабинетът се отказва, са безплатните столове за ученици и финансирането на здравните грижи за стари хора чрез допълнителен данък върху наследството им, наречен от критиците на тази мярка "данък деменция". Не се споменава и предизборното предложение на кабинета да се отмени забраната за лов на лисици, отбелязва Франс прес.

Британското правителство предвижда да въведе длъжността обществен защитник, който ще представлява пострадали семейства след злополука. Това става седмица, след като пожар опустоши небостъргач със социални жилища в Лондон и уби 79 души, отбелязва Ройтерс.

Реакцията на правителството и местните власти на този пожар бе остро разкритикувана. Имаше оплаквания, че пострадалите семейства и хората, останали без жилище, не са получили никаква информация или подкрепа от държавните ведомства.

"Целта на независимия обществен защитник ще е да информира пострадалите семейства и оцелелите жертви на злополуки за напредъка в разследването и да ги ориентира как могат да помагат на това разследване", се казва в прочетената от кралицата законодателна програма на правителството за следващите две години.

Правителството обяви още, че ще е в състояние да се намеси при сделки за закупуване на критично важна британска инфраструктура от чуждестранно лице, което би могло да застраши националната сигурност.

Правителството посочи, че ще може да проверява значителни чуждестранни инвестиции с цел опазване на националната сигурност.

В речта на кралица Елизабет Втора не бе споменато планираното държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Затова пък тя заяви, че правителството очаква с нетърпение планираното държавно посещение на испанската кралска двойка, предвидено за юли, предаде Асошиейтед прес.

Британското правителство покани Тръмп на държавно посещение и президентът на САЩ прие поканата, но засега не е определена дата.

Поканата предизвика остри обществени критики заради политиката на Тръмп по въпроси като имиграцията, климатичните промени, НАТО и други. Официални лица многократно заявиха, че подготовката на това посещение продължава.

Речта на кралицата бе кратка, което отразява отслабените позиции на Тереза Мей след загубата на абсолютното мнозинство на консерваторите след свиканите от Мей предсрочни избори на 8 юни, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?