Твърдият тон на Тръмп в ООН отваря път за дипломацията на Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон се изяви като противоположност на Доналд Тръмп в ООН във вторник, застъпвайки позиции, които могат да му позволят да играе ролята на безпристрастен посредник в международните конфликти.

Броени часове след като президентът на САЩ с войнствен тон защити своята егоцентрична доктрина "Америка на първо място" и отправи язвителни словесни атаки срещу Северна Корея и Иран, Макрон застана на същата трибуна, за да изрази диаметрално противоположна позиция.

"Мултилатерализмът е най-ефикасният начин да се справяме с глобалните предизвикателства. Той означава такава визия за света, която ни защитава", каза Макрон в първото си обръщение към годишната среща на световни лидери в ООН.

Отговорът, отправен към Тръмп, бе почти неприкрит, когато минути по-късно той добави, че мултилатерализмът означава "също така убеждение, че ООН има цялата легитимност да действа и да поддържа международните баланси".

Двамата (политически) мъже, които топло се поздравиха в понеделник преди двустранната си среща, имат твърде малко общо помежду си на хартия, но след избирането му през май 39-годишният Макрон успя да изгради много близки отношения със 71-годишния превърнал се в политик бизнесмен, влязъл в Белия дом преди 8 месеца.

Въпреки непредсказуемостта на външната политика на Тръмп, Макрон се опитва да избегне изолация на Вашингтон, усещайки възможността да влияе върху неговото мислене и да издига ролята на Франция, ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, в глобалните дела. В тази връзка Макрон също така се опитва да подобри връзките с Русия въпреки нейните обтегнати отношения със Запада.

Посредничество между Иран и САЩ

За разлика от Тръмп, който във вторник нарече ядреното споразумение с Иран от 2015 г. твърде неудачно и "най-лошото, подписвано някога", Макрон твърдо го защити като "добро" и нарече неговите противници "безотговорни".

"Аз чувам аргументите на президента Тръмп, че това споразумение не е перфектно и не дава достатъчно защита, но аз го попитах какво е неговото алтернативно предложение. Не успях да го разбера", коментира по-късно Макрон пред репортери.

Веднага след тази критика той побърза да направи уговорката, че страховете на Тръмп не са напълно безпочвени: "Аз предлагам допълнителни елементи (към споразумението), които са независими, но биха облекчили опасенията, които САЩ и страните от региона може да имат."

Според френски и европейски дипломати Макрон е имал откровена размяна на мнения и с иранския президент Хасан Рохани в понеделник, като го предупредил, че Техеран трябва да престане да дестабилизира региона и да подклажда гнева на Тръмп.

Безкрайните дискусии са по-добри от непрестанните вражди

Въпреки слабите изгледи Иран и САЩ да бъдат накарани да седнат около една маса, за да се излезе с нова мирна инициатива за прекратяване на 6-годишната гражданска война в Сирия, Макрон намекна, че ще се опита да посредничи между двамата съперници.

"Ако ние не разрешим сирийския проблем с Иран на масата, тогава няма да имаме ефикасен начин да отговорим, тъй като Иран днес е сред силите, които имат влияние на терена", подчерта Макрон.

Париж се опитва да създаде международна контактна група за Сирия, която да съживи зациклилите мирни преговори в Женева, но антииранската позиция на Тръмп в известна степен усложнява тези усилия.

"Отбелязвайки американския отказ днес, аз искам контактната група да заседава, а ООН и Франция могат да бъдат посредници за свръзка с Иран", посочи Макрон.

Най-младият лидер на Франция след Наполеон използва трибуната на ООН, за да подчертае, че войната е действително последно средство и че минали грешки потвърждават това. Малко по-рано Тръмп бе нажежил до крайност схватката със Северна Корея заради ядрените ѝ амбиции, заплашвайки "напълно да унищожи" 26-милионната страна, като подигравателно нарече лидера ѝ "човека ракета".

"Мултилатерализмът трябва да направи всичко възможно за избягване на война. Всеки път, когато сме забравяли това и сме се опитвали да постигнем някакво краткосрочно задоволително решение без дипломатическа пътна карта, това се е оказвало неудачно, каквито бяха случаите с Ирак и Либия", заяви от своя страна френският държавен глава.

"Това ни убягва и в случая със Северна Корея. Мисля, че не е време да извеждаме на преден план заплахата с война", добави той, като призова за по-добро прилагане на санкциите за натиск върху Пхенян с цел той да се върне на масата за мирни преговори.

Няма да има предоговаряне за климата, но...

Въпреки ясните политически различия, Макрон неведнъж е изтъквал, че споделя някои цели с Тръмп и изтъква като главни приоритети смазването на "Ислямска държава" и борбата срещу глобалния тероризъм.

"Имаме образцови отношения със САЩ в борбата с тероризма в Африка и Близкия изток", посочи по този повод Макрон.

Макар че Тръмп го подразни с решението си да изтегли САЩ от ключовото Парижко споразумение за борба срещу климатичните промени от 2015 г., френският лидер не се е отказал от опитите да накара Тръмп да преосмисли решението си.

"Имаме несъгласие относно климата. Президентът Тръмп каза, че иска да се откаже от споразумението, но юридически погледнато той все още е задължен да го спазва, така че това все още не е станало юридически факт. Парижкото споразумение е база... Аз ще направя така, че то да живее. Продължавам да уговарям САЩ с надеждата, че те ще се върнат в лоното на международните усилия и ще изяснят възгледа си по нещата", призна президентът на Франция.

По БТА.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари