"Твоята болка е по-добра от моята": Полски радиожурналисти хвърлиха оставки в протест срещу цензурата

Ярослав Качински

Трима журналисти от полското обществено радио "Труйка" напуснаха в знак на протест заради анулиране на класация, в която начело излезе песен, критикуваща лидера на управляващата партия "Право и справедливост", съобщиха световните агенции.

В текста на парчето, озглавено "Твоята болка е по-добра от моята", написан от рокпевеца Кажик, се намеква, че Ярослав Качински има повече права от останалите граждани и е безразличен към проблемите на хората.

Парчето не споменава Качински по име, но въпреки това става ясно, че се говори за него. Качински е най-влиятелният политик в Полша. В парчето се намеква за неотдавнашна визита на Качински на гроба на близките му в момент, в който гробищата в Полша бяха затворени за обществеността като мярка за борба с пандемията от Covid-19.

Песента оглави в петък класацията на радио "Труйка", която съществува от 1982 г. и се подрежда според гласуването на слушателите. Малко след това обаче ръководството на радиото анулира класацията заради, както каза, "нередности" във вота на слушателите. След този инцидент водещият на класацията Марек Неджвецки и още няколко журналисти напуснаха радиото в знак на несъгласие с редакционната политика.

Случилото се породи възмущение и сред редица полски изпълнители, които казаха, че не искат техните песни да звучат по радиото, което е показало, че за него политиката е по-важна от музиката. Продуцентска компания обяви, че изтегля от ефира на "Труйка" всички местни и международни изпълнители, които представлява.

Решението на ръководството на радиото да анулира класацията обаче беше критикувано и от представители на управляващата консервативна партия и на правителството. Министърката на развитието Ядвига Емилевич нарече случилото се скандал и припомни, че по принцип коронавирусът атакува белите дробове, а не разума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?