Учени твърдят, че мързелът свидетелства за висок интелект

Учени твърдят, че мързелът свидетелства за висок интелект

Американски учени установиха, че мързелът е признак за висок интелект, съобщава в. "Индипендънт", позовавайки се на "Journal of Health Psychology".

В експеримента са участвали няколко десетки студенти. Те трябвало да изберат между няколко варианта за действие при сложни задачи. Според резултатите са подбрани две групи участници. Едните са заявили, че са били удовлетворени от изпълнението на задачите, включващо намиране на нови начини за решаване на поставени проблеми.

Втората група казали, че мислят върху проблемите само тогава, когато възниква необходимост от това. На участниците били поставени електронни гривни, отчитащи степента на физическата им активност.

Установено било, че групата на "мислещите" студенти извършва значително по-малко движения отколкото тези, които признали, че не обичат да се замислят върху изпълнението на задачите.

След анализ на резултатите, учените са стигнали до заключението, че хората, които не са склонни много да мислят, се поддават по-лесно на скука. Ето защо у тях възниква необходимостта да запълнят свободното си време с физическа активност.

Мързелът според учените е признак, че хората са склонни да се потапят в собствените си мисли, а физически активните хора просто нямат достатъчно време за размисъл.

Въпреки това учените казват, че високият коефициент на интелигентност не е оправдание за заседнал начин на живот.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?