Ученият, стоящ зад пробива на данните на "Фейсбук", се обяви за "изкупителна жертва"

През последните два дни социалната мрежа загуби 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари

Александър Коган

Учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители на "Фейсбук", заяви, че е бил използван като "изкупителна жертва" от социалната мрежа и от консултантска компания, обвинявана, че е опитала да манипулира общественото мнение в САЩ в полза на Доналд Тръмп, пише британският вестник "Гардиън".

Тази седмица компанията "Фейсбук" беше разтърсена, след като източник изнесе данни, че "Кеймбридж аналитика" - консултантска компания в сферата на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му кампания през 2016 г. - е придобила неправомерен достъп до информация за 50 милиона потребители на "Фейсбук".

През последните два дни социалната мрежа загуби 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари поради опасения, че нейните отношения с "Кембридж аналитика" може да навредят на репутацията ѝ, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации, отбелязва Ройтерс.

Само за ден във вторник акциите на "Фейсбук" поевтиняха с 3%, което е бе най-лошият ден за компанията на борсата в последните 4 години. Инвеститорите са силно разтревожени от новините за надвисналите разследвания срещу компанията. Две разследвания започнаха в американски щати Масачузетс и Кънектикът, а британските власти поискаха заповед за обиск на офисите на "Кеймбридж Аналитика".

"Фейсбук" заяви, че данните са били събирани от Александър Коган - учен в областта на психологията, създал приложение в рамките на социалната мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията след това той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на "Кембридж аналитика".

"Събитията през последната седмица са истински шок", каза Коган пред Би Би Си. "Според мен по същество съм използван като изкупителна жертва, както от Фейсбук, така и от "Кембридж аналитика", при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено", добави ученият.

По думите му са били получени уверения от "Кембридж аналитика", че всичко е изрядно от правна гледна точка и не нарушава условията на предоставяната (от Фейсбук) услуга."

Александър Никс, ръководителят на "Кембридж аналитика", който вчера беше временно отстранен от длъжност, заявява на тайно направен видеозапис, че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на Тръмп.

Коган обаче каза, че точността на тази база данни е била "преекспонирана" от "Кеймбридж аналитика", както и че е било по-вероятно информацията да навреди на кампанията на Тръмп. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?