Фейсбук складира данни за разговори и съобщения на потребители

Фейсбук складира данни за разговори и съобщения на потребители

Социалната мрежа Фейсбук събира данни за обажданията и мобилните съобщения на потребителите си, които ползва приложението на системата Андроид, както и приложението Messenger за същата операционна система. Тази информация се пази и след като хората решат да деактивират профилите си в социалната мрежа.

Потребители разбрали за събираните данни, след като се опитали да с откажат от Фейсбук, провокирани от скандала с теча на данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа през британската консултантска компания "Кембридж Аналитика", съобщава "Гардиън". От Фейсбук обясниха, че това е практика от две години, а данните се събират само след изричното съгласие на потребителите. това става, когато те дадат възможност на приложението за съобщения на социалната мрежа да се ползва и за пращане на текстови съобщения през телефона.

Данните били използвани, за да се свързват потребителите на мрежата. Те се пазели на сигурен сървър и никога не са предоставяни на трети лица. Информацията била свързана с часа на изпращане на съобщенията, времето и продължителността на разговорите, както и контактите в телефона на дадения потребител. Не се събирали данни за съдържанието на разговорите и текстовите съобщения.

"Потребителите могат да спрат непрестанното качване на контакти и да изтрият събраната преди това информация като изключат тази опция на приложението Messenger. Това може да стане и чрез изтриване изцяло на профила във Фейсбук, а не просто деактивирането му", пише на сайта на компанията.

Междувременно Фейсбук пусна рекламна кампания в британски и американски издания, в която компанията се извинява на потребителите за злоупотребата с доверие.

Въпреки кампанията проучване, поръчано от "Ройтерс", показва спад в доверието на потребителите в САЩ към социалната мрежа. Едва 41% от американците вярват, че Фейсбук спазва американските закони за защита на личните данни, показва допитването на компанията "Ипсос" (Ipsos). В същото време доверието към други технологични гиганти като Амазон, Гугъл, и Майкрософт е над 60 на сто. В неделя беше публикувано подобно проучване, поръчано от "Билд" в Германия, което показва, че само 33% от запитаните смятат, че социалните медии имат позитивен ефект върху демокрацията.

Според анализатори е твърде рано да се каже дали недоверието във Фейсбук ще доведе на отлив на потребители от мрежата. Причината е, че хората трудно биха се отказали от тази платформа, която им дава възможност да следят живота на другите. Според данни, цитирани от "Ройтерс", посещенията на социалната мрежа след избухването на скандала с "Кембридж Аналитика" не са намалели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?