Конгресът на САЩ и Европарламентът искат изслушване на собственика на Фейсбук

Зукърбърг не каза категорично "да", но бил отворен да даде информация

Конгресът на САЩ и Европарламентът искат изслушване на собственика на Фейсбук

Властите в САЩ и в Европейския съюз настояват съоснователят на Фейсбук Марк Зукърбърг официално да бъде изслушан заради скандала с изтичането на данни за профилите на потребителите към "Кеймбридж Аналитика", съобщиха Файненшъл таймс и Политико.

Според американски медии Зукърбърг е изразил готовност да докладва, без директно да е казал "да". В интервю директорът на Фейсбук отговори, че ще се яви пред законодателните власти, ако той е "точният човек" в компанията, който може да даде информация какво се е случило. Изданията репликираха индиректно, че няма по-точен човек от него в настоящия скандал.

Конгресът настоява съоснователят на Фейсбук да докладва заради скандала, хвърлил съмнения за евентуална намеса в изборите в САЩ през 2016 г. На този етап компанията изпраща свои служители на по-ниски нива, за да докладват пред многобройните комитети на Конгреса.

Вашингтон пост съобщи, че Федералната комисия по търговията вече е започнала разследване срещу компанията, което може да доведе до налагане на огромна глоба на Фейсбук. Ще се провери дали е нарушено споразумението между комисията и Фейсбук относно сигурността на личните данни.

Най-лошият вариант според американските медии е да се въведе регулация за използването на данните, което може сериозно да засегне рекламния бизнес на Фейсбук, който разчита на събиране на данни от потребителите. Само тази седмица компанията загуби над 50 млрд. долара пазарна капитализация заради скандала.

Политиците в ЕС също реагираха, като председателят на Европарламента Антонио Таяни директно призова Зукърбърг да яви на изслушване и в европейската институция.

"Поканихме Марк Зукърбърг в Европейския парламент. Фейсбук трябва да изясни пред представителите на 500 милиона европейци, че личните им данни не се използват за манипулиране на демокрацията", съобщи Таяни чрез Туитър.

"Следващ скандал, подобен на този с Фейсбук, може да струва много скъпо след месец май", предупреди пък еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова при посещението си в САЩ, предаде Франс прес. "Ако някоя фирма направи това в Европа след май 2018 г., е много вероятно да бъдат наложени драконови санкции", заяви Йоурова, която се срещна с министри и конгресмени във Вашингтон.

На 25 май в ЕС ще влязат в сила общи правила за защита на личните данни, които засилват защитата на личната информация на европейските граждани. Те ще се прилагат към всички предприятия, независимо къде са разположени, включително извън ЕС. Новите правила няма да се прилагат със задна дата, но Йоурова обеща, че те ще превърнат ЕС в място, където измамата ще струва много скъпо, увеличавайки санкциите в сравнение със сегашните национални закони.

По време на посещението си във Вашингтон еврокомисарката не се е срещала с представител на Фейсбук, за да разговаря за конкретния скандал. Тя обаче заяви, че няма търпение да чуе обясненията на компанията.

Германският правосъден министър Катарина Барли пък е поискала европейското подразделение на Фейсбук да обясни дали са засегнати личните данни на около 30 милиона потребители на социалната мрежа в Германия, съобщиха местни медии.

Британски политици също поискаха Зукърбърг да даде обяснение и пред тях. Британският парламентарен комитет за дигитални технологии, култура и медии поиска допълнителна информация от компанията и каза, че ще изслуша и нейн бивш служител, който в миналото е сигнализирал за проблеми с нарушаването на сигурността на личните данни.

Междувременно, насред скандала Европейската комисия обяви две свои законодателни предложения, които целят цифровите компании като Фейсбук и Гугъл да плащат данъци там, където имат значително взаимодействие с потребителите, дори да нямат физическо присъствие в съответната държава. Това означава, че компаниите е възможно да плащат данъци дори в по-малки държави като България, в които нямат физическо присъствие.

Ще се счита, че една цифрова платформа разполага с облагаемо "цифрово присъствие" или виртуално място на стопанска дейност в дадена държава членка, ако изпълнява един от следните критерии: годишните ѝ приходи в дадената държава членка надвишават праг от 7 млн. евро, в дадената държава членка през дадена данъчна година има повече от 100 000 потребители или през дадена данъчна година между дружеството и бизнес потребителите са сключени повече от 3000 делови договора за цифрови услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят