Фейсбук блокира компания, работила за избирането на Тръмп

Кембридж Аналитика събирала лични данни за милиони потребители, за да повлияе на вота им

Фейсбук блокира компания, работила за избирането на Тръмп

Социалната мрежа Фейсбук обяви, че е блокирала аналитичната компания Кембридж Аналитика, специализирана в анализ на данни и работила за кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Компанията е обвинена, че е събирала лични информации за милиони потребители на Фейсбук без тяхното съгласие, предадоха световните агенции.

Според разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър" Кембридж Аналитика е събрала данните на 50 милиона потребители на Фейсбук и ги използвала, за да разработи софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на вота.

Главният прокурор на щата Масачузетс е започнал разследване на твърденията за фирмата.

Преди няколко години Фейсбук каза, че Кембридж Аналитика е получил данни за потребители от приложение в социалната мрежа.  То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 000 души. Благодарение на него разработчикът на приложението можел да стигне до различни информации за потребителите, които са го свалили, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението били събрани данни за милиони хора.

През 2015 г. Кембридж Аналитика казала, че е унищожила информацията, която е получила чрез приложението. Но преди няколко дни Фейсбук получил сведения, че не всички данни са били заличени. Докато разследва тези сведения, Фейсбук е блокирал достъпа и на партньорска компания на Кембридж Аналитика - Лаборатории за стратегическа комуникация, както и достъпа на изследователя, създал гореспоменатото приложение - преподавателя по психология от Университета в Кембридж Александър Коган,  а също и достъпа на Кристофър Уили от компанията Еуноия текнолъджис, за която се твърди, че е получила данните от приложението.

Компанията Кембридж Аналитика твърди, че не е извършила нищо нередно. Тя твърди, че партньорската компания Лаборатории за стратегическа комуникация е наела Коган да осъществи широкомащабен изследователски проект в САЩ. После обаче научила, че Коган е получил лични данни в нарушение на политиката на Фейсбук и изтрила всички данни, получени от компанията, която го е наела.

Компанията Кембридж Аналитика е подкрепяна от семейството на милиардера и донор Робърт Мърсър, който е управител на хедж фонд и който подкрепяше кампанията на Тръмп, както и кампаниите на други консервативни кандидати и каузи.

Кампанията на Тръмп е наела Кембридж Аналитика през юни 2016 г. и ѝ е платила над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия. Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Компанията твърди, че разполага данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.

Миналия ноември президентът и генерален директор на Кембридж Аналитика Александър Никс разкри, че компанията му се е свързала с основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж по време на кандидат-президентската кампания и е поискала имейли, свързани с кампанията на Хилари Клинтън. Асандж е отказал. Имейли, свързани с кампанията на Клинтън, откраднати от руски агенти, са във фокуса на разследванията за намеса в американските избори. Никс отрече компанията му да е била замесена в руската намеса в изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?