Трус във "Фейсбук" заради тeч на потребителски данни

Алекс Стамос, директор по сигурността на "Фейсбук". Сн. БГНЕС/ЕПА

Алекс Стамос, главният отговорник по сигурността във "Фейсбук", напуска компанията. Според източници на "Ню Йорк Таймс" (The New York Times) той е обявил, намерението си през декември миналата година, но е поел ангажимент да остане на поста до август 2018 г.

В момента задълженията му били силно ограничени, а екипът му - съкратен от 120 на 3-ма души, казват източници от компанията.

Според тях основната причина за напускането на Стамос са противоречията между него и други ръководители във "Фейсбук" относно начина, по който социалната мрежа третира въпроса с намесата на външни страни и по-конкретно Русия в президентските избори в САЩ от 2016 и ролята на "Фейсбук" в това. Според Стамос подробностите около това как данни на потребители на социалната мрежа са използвани, за да повлияят на резултата от президентските избори в САЩ в полза на избрания изненадващо Доналд Тръмп трябва да бъдат обявени публично. На идеята обаче се противопоставяли други ръководни фактори в компанията, които смятали, че това ще навреди на бизнеса на "Фейсбук".

Самият Стамос написа в "Туитър", че все още е напълно ангажиран с работата си във "Фейсбук", но потвърди, че задълженията му се променили и сега имал повече време да се съсредоточи върху нови заплахи за сигурността на мрежата. Той обаче обясни, че с част от колегите му имат противоречия по проблема с изтичането на данни на потребители на мрежата.

От "Фейсбук" не са коментирали темата.

Това е първият високопоставен служител, напускащ "Фейсбук" на фона на скандала с ролята на социалната мрежа в манипулирането на мненията на нейните потребители.

Новината идва дни, след като стана ясно, че британски компании са използвали неправомерно данните на 50 милиона американски потребители на мрежата, за да ги таргетират с реклама и съобщения в полза на Тръмп. Това е станало с анкетно приложение, използвано от 270 000 потребители. Чрез него компанията "Кеймбридж Аналитика" успяла да получи подробна информация не само за личните предпочитания на десетки хиляди американци, техните профили и друга информация, но и данните на техните приятели.

Скандалът срина акциите на "Фейсбук" в началото на седмицата, а американски сенатори призоваха за отговори от основателя на мрежата Марк Зукърбърг.

Британски депутати канят Зукърбърг да обясни как "Фейсбук" опазва личните данни

Комисия в британския парламент е поканила президента на американската компания "Фейсбук" Марк Зукърбърг да даде обяснения как компанията "Кеймбридж аналитика" се е сдобила с лични данни на потребители на социалната мрежа с цел да подпомогне предизборната кампания на Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

По думите на Деймиън Колинс, председател на многопартийната комисия по култура медии и спорт към Камарата на общините, той многократно е отправял въпроси към "Фейсбук" по какъв начин компании вземат данни за потребителите на мрежата и дали данните са вземани без съгласието на потребителите.

Зукърбърг е повикан заради "катастрофалния провал на този процес", заявява Колинс, депутат от управляващата Консервативна партия.

"Отговорите на вашите служители постоянно омаловажаваха този риск и подвеждаха комисията", пише Деймиън Колинс в отворено писмо до създателя на "Фейсбук".Оглавяваната от Колинс комисия проучва ролята на "Фейсбук" за разпространяването на дезинформация за британската политика.

Споделяне

Още по темата

Още от IT