Разобличител твърди, че "Кембридж Аналитика" е изиграла "ключова роля" за Брекзит

Иначе привържениците на напускането на ЕС никога не биха спечелили референдума

Кристофър Уайли

Компанията "Кембридж Аналитика", обвинена, че е използвала за политически цели личните данни на 50 милиона потребители на Фейсбук, е изиграла "ключова роля" за гласуването в полза на Брекзит. Това твърди разобличителят Кристофър Уайли в интервю за европейски издания, предаде Франс прес.

Биха ли одобрили британците Брекзита през 2016 г. без "Кембридж Аналитика"? "Не, те са изиграли ключова роля, сигурен съм", заявява бившият директор по изследванията на тази компания, когото цитира френският "Либерасион", интервюирал в неделя Уайли наред с други вестници като френския "Монд", германския "Велт", испанския "Паис" и италианския "Република".


Разобличителят твърди, че "Агрегейт Ай Кю" - канадска фирма, свързана с "Кембридж Аналитика", е работила съвместно с нея за подпомагане на кампанията за излизане на кралството от ЕС, за да може да се надхвърли определеният таван на разходите.

 

Според него без "Агрегейт" привържениците на Брекзита не биха спечелили референдума, чийто изход бе решен с по-малко от 2 процента от гласовете.

 

Уайли заяви, че "Агрегейт Ай Кю" е разработила софтуер, наречен "Рипън", използван от "Кембридж Аналитика" за идентифициране на гласоподавателите републиканци преди президентските избори в САЩ през 2016 г., посочва Ройтерс.

Сега има конкретни доказателства в публичното пространство, че "Агрегейт Ай Кю" всъщност е създала софтуера "Рипън", използвал алгоритми от данните на Фейсбук, каза изобличителят пред комисията по дигиталните, културните, медийните и спортните въпроси в британския парламент.


На 24 март "Агрегейт Ай Кю" заяви пред Ройтерс, че не е и никога не е била част от "Кембридж Аналитика", нито някога е сключвала договор с консултантската компания.

 

Канадската фирма подчерта, че работи съобразно всички правни и регулаторни изисквания и никога не е участвала преднамерено в каквато и да било незаконна дейност. Тя не отговори на молбата за коментар на изнесената от Кристофър Уайли информация.

Уайли заявява, цитиран в "Монд", че "трябва Фейсбук да бъде поправен, а не заличен" и отхвърля призивите хората да напускат тази социална мрежа. "Вече е невъзможно да се живее без тези платформи, но трябва да им се наложат известни правила", настоява той.

Разобличителят разказва и за будещи тревога подробности около постъпването си на работа към Ес Си Ел - компанията майка на основаната с негова помощ "Кембридж Аналитика", през 2013 г. Обяснява как след време е открил, че предшественикът му е "умрял при неясни обстоятелства в хотелската си стая в Найроби, когато е работел за Ухуру Кенията", тогавашния президент на Кения.

Уайли твърди освен това, че в британската компания е действал скандалният Стив Банън, бивш приближен съветник на Доналд Тръмп и някогашен шеф на Брайтбарт - водещия сайт на крайнодесните в САЩ.

 

Според него Банън идвал в Лондон "най-малко веднъж месечно" и това допринесло, за да напусне поста си бъдещият разобличител, посочва "Либерасион", цитиран от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят