2.7 млн. европейци са засегнати от скандала Фейсбук- "Кембридж Аналитика"

2.7 млн. европейци са засегнати от скандала Фейсбук- "Кембридж Аналитика"

Над 2.7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни, в която са замесени социалната мрежа Фейсбук и компанията "Кембридж Аналитика". Това се казва в писмо на Фейсбук до Европейската комисия, оповестено в петък. Миналия месец ЕК е изискала от американската технологична компания разяснения за спазването на европейското право за защита на личните данни.

Говорител на ЕК заяви, че следващата седмица предстои представители на ЕК и на социалната мрежа да продължат диалога по тази тема. Разговорите ще засегнат новите правила за личните данни в ЕС и по-общо теми, свързани с демокрацията, поясни говорителят.


Той добави, че от 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. При нарушение дружествата ще трябва да уведомяват потребителите до 72 часа. От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Междувременно британският регулатор продължава разследването на скандала, при който фирмата за политически данни "Кембридж Аналитика" е злоупотребила с данни на потребители на Фейсбук в хода на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Германия и Великобритания са сред страните, които са най-силно засегнати от скандала – 1.1 млн. потребители във Великобритания и 310 000 в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?