Удължават с 3 месеца срока на програма за безработни младежи

С 3 месеца може да се удължи срока за работа в публичната администрация на младежите, наети по една от програмите на социалното министерство за борба с безработицата, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Процедурата за удължаването на срока на трудовите договори по тази програма е утвърдена от социалния министър Христина Христова, допълниха от агенцията, цитирани от БТА. По този начин младежите, наети по тази програма от юни 2003 г., чийто 6-месечен срок изтича скоро, ще имат възможност да продължат да работят още три месеца, ако работодателят им желае това.

За да продължат договорите, работодателите трябва да представят мотивирано искане, с информация за причините, поради които съответният младеж не може да бъде назначен на щатна длъжност, описание на дейността, която той ще извършва, както и дали се предвижда да постъпи на щатна длъжност след изтичането на удължения срок на договора.

Допълнителна информация може да бъде получена в Агенцията по заетостта и в бюрата по труда.

Проектът за заетост на висшисти до 29-годишна възраст в публичната администрация дава възможност на безработни младежи да натрупат опит по специалността си чрез стаж в централни ведомства и техните поделения, общински и областни администрации. Програмата им осигурява заплата от 220 лв., осигуровки, допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда, както и право на платен годишен отпуск.

На 30 януари ще бъдат обявени окончателните списъци с приетите на работа младежи по третата процедура за 2003 г., започнала през декември м.г.

Споделяне

Още от България