Украйна и ЕС ратифицираха споразумението за асоцииране

Порошенко: Украинците успяха да обърнат посоката на експреса

Украинският президент Петро Порошенко показва ратифицираното споразумение за асоцииране. Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент в Страсбург и Върховната рада в Киев едновременно ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, съобщи Франс прес. Президентът Петро Порошенко заяви пред депутатите, че ратификацията е първа стъпка към членство в ЕС.

"Кажете ми, кой сега ще се осмели да затръшне вратите за Украйна към Европа? Кой ще бъде против нашето бъдещо членство в ЕС, към което днес правим първа, но много решителна крачка", заяви Порошенко.

335 депутати гласуваха за ратифицирането на споразумението, което беше отхвърлено от бившия проруски президент Виктор Янукович през ноември и предизвика масови протести, довели до свалянето му.

"Украинците успяха да обърнат посоката на експреса, който доскоро се движеше на изток, и аз се надявам, че днешното гласуване потвърждава този избор. Нашите синхронизирани ратификации са празник не само за Украйна, но и за Европа, защото без Украйна няма обединена Европа. Искам да благодаря на Европа за подкрепата в тези трудни времена и в същото време бих искал да обърна внимание на нашето правителство - ЕС иска само едно в замяна - реформи. Призовавам ви да не ги отлагате по никакъв начин!", заяви Порошенко.

В същото време европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа "за", 127 "против" и 35 "въздържал се".

"Чрез тази ратификация европейският избор на Украйна ще бъде институционализиран и бъдещето на Украйна ще се свърже с това на ЕС. Украинското общество заплати най-високата цена за европейските си стремежи. То е в траур за смъртта на много хора, страда от териториална окупация от Русия и преживява влошаваща се икономическа криза. С тази ратификация ЕС дава на Украйна най-силния знак на подкрепа въпреки злополучното предложение за отлагането на датата за влизане в сила на споразумението за свободна търговия", заяви докладчикът Яцек Сариуш-Волски (ЕНП, Полша), цитиран от пресслужбата на ЕП.

Той добави, че споразумението "не е крайната цел на отношенията ЕС-Украйна" и подчерта, че общото бъдеще на ЕС и Украйна трябва да бъде защитено от руската агресия, чрез въвеждане на "все по-тежки санкции, докато цената за Русия да поддържа подобна политика стане твърде висока".

"Това е исторически момент", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц в обръщението си към депутатите от пленарните зали в Страсбург и Киев, свързани с директна видеовръзка.

"Решението на двата парламента да гласуват днес едновременно споразумението е свободна демокрация, обратното на контролирана демокрация. Европейският парламент винаги е защитавал териториалната цялост и суверенитет на Украйна и ще продължат да го прави", добави Шулц.

Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия. Политическите разпоредби приближават Украйна с една стъпка по-близо до ЕС, като отварят нови канали за политически диалог и създават базови правила за сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. В него са предвидени и изисквания към Украйна за провеждане на реформи и за зачитане на принципите на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

За да има споразумението пълна правна сила, то трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави членки на ЕС. Досега то е ратифицирано от 6 страни, като могат да изминат няколко години, преди процесът да е завършил във всички държави членки.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1 ноември тази година, но в петък ЕС, Украйна и Русия се договориха за отлагане на срока за влизане в сила на търговските правила до 31 декември 2015 година.

Европейската комисия заяви, че ще продължи да прилага "автономни търговски преференции" за Украйна. Те по същество отварят едностранно пазара на ЕС за Украйна. Решението за удължаване на тези преференции ще се нуждае от подкрепа на Европейския парламент на по-късен етап.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?