Украйна направи отстъпки за руския хуманитарен конвой и изпрати свой

Червеният кръст и ОССЕ: Няма да се ангажираме преди Москва и Киев да се разберат

Украйна направи отстъпки за руския хуманитарен конвой и изпрати свой

Украйна направи някои отстъпки за допускане на руския хуманитарен конвой от 280 камиона на своя територия в държана от бунтовниците зона близо до град Луганск, предадоха осведомителните агенции. Същевременно Киев заяви, че изпраща свой собствен хуманитарен конвой на хората в бунтовническите крепости Донецк и Луганск, обсадени от войски на Киев и стигнали до "критична" хуманитарна ситуация.

Хуманитарната помощ може да влезе през граничен контролно-пропускателен пункт близо до Луганск, ако бъде проверена от украински митничари и представители на ОССЕ, заяви говорителят на президента Петро Порошенко в сряда вечер Святослав Цехолко.

Преди това Киев настояваше руската хуманитарна помощ да премине границата близо до град Харков след като бъде прехвърлена от руските камиони на камиони от Международния комитет на Червения кръст.

Харковска област е под контрола на украинските правителствени сили, докато по-краткият път през Луганск идва от руската Ростовска област, където някои гранични пунктове се държат от проруските сепаратисти.

По-рано премиерът Арсений Яценюк настояваше, че Украйна ще приеме хуманитарна помощ само от Червения кръст. Цехолко обаче съобщи, че Русия е отказала да прехвърля хуманитарната си помощ на камиони на Червения кръст на границата.

В Луганск над 200 000 цивилни са без вода и електричество от11 дни, отбелязва ДПА.

Украинското правителство, както и редица западни страни, обаче изразиха подозрения, че Русия може да достави оръжия на сепаратистите под прикритието на докарването на 2000 тона храна и лекарства за цивилни в държаните от бунтовниците райони. Освен това Киев подозира, че Русия смята да използва изпращането на хуманитарна помощ в Украйна като прикритие за военно нахлуване в сепаратистки региони.

Американския вицепрезидент Джо Байдън и украинският президент Петро Порошенко обсъдиха по телефона ситуацията с руския хуманитарен конвой за Източна Украйна.


Порошенко е информирал Байдън за организацията по сформирането на международна хуманитарна мисия под егидата на Международния комитет на Червения кръст. Двамата са се разбрали, че Украйна и САЩ ще продължат да координират усилията си в отговор на настоящите и потенциални заплахи, съобщи в комюнике украинското президентство.

Руският конвой с хуманитарна помощ, който потегли в понеделник от военна база близо до Москва, но във вторник спря във Воронеж заради неизяснените обстоятелства около предстоящото прекосяване на руско-украинската граница, потегли тази сутрин към Луганск, предаде Асошиейтед прес, без на уточни дали тази промяна в маршрута е свързана с някакво споразумение след изразената от Киев готовност да отстъпи от първоначалните си позиции.

Същевременно украинските власти изпращат свой собствен хуманитарен конвой. Президентската администрация съобщи в комюнике, че в четвъртък от Киев, Днепропетровск и Харков заминават камиони с помощи за жителите на Луганск и Донецк. "Червеният кръст ще разпредели тези помощи сред мирните жители" на двата региона, се казва в текста.

Международният комитет на Червения кръст ще поеме грижите за колоната - 15 камиона с 240 тона стоки от първа необходимост, в град Старобилск, контролиран от Киев, сиреч на 97 километра северно от Луганск.

Украинските власти решиха вчера да отпуснат 10 милиона гривни (570 000 евро) за хуманитарно подпомагане на населението в източните региони, подложено на лишения след четиримесечни битки между проруските бунтовници и силите на режима.

МЧК и ОССЕ: Няма да се ангажираме преди Москва и Киев да се разберат


Международният Червен кръст и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съвместно заявиха, че Москва и Киев трябва да се разберат за руския хуманитарен конвой с помощи за населението в Източна Украйна, преди двете международни организации да се ангажират със случая.

Говорител на МЧК каза пред швейцарската информационна агенция, че Червеният кръст иска гаранции за сигурност от всички участници в конфликта и съгласие между всички страни как да стане разпределянето на помощите.

Червеният кръст поиска също подробен опис на съдържанието на пратката.

Канцеларията на президента в Киев предложи ОССЕ да инспектира товара на конвоя, преди той да бъде предаден на МЧК. Но говорителка на ОССЕ каза, че организацията е готова да помогне само след като Червеният кръст поеме колоната и то след като Киев, Москва и МЧК се споразумеят по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?