Украйна обвини Русия, че е преминала "червената линия"

Киев предупреди, че Москва подготвя нов етап от агресията си с даването на руски паспорти на жителите на Донбас

Украйна обвини Русия, че е преминала "червената линия"

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски и все още действащият Петро Порошенко предупредиха, че Русия подготвя нов етап от агресията си срещу Киев с даването на руски паспорти на жителите на Донбас.

Президентът Порошенко обвини руския си колега Владимир Путин, че е преминал "червената линия" с подписването на указ за облекчаване на процедурата за получаване на руско гражданство в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Факт е, че Кремъл подготвя следващия етап на агресия срещу нашата страна: анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна", каза Порошенко.

Порошенко призова международната общност да предотврати "най-лошия сценарий" и да затегне санкциите срещу Русия.

Екипът на новоизбрания президент Володимир Зеленски, който никога не е заемал политически пост досега, също разкритикува действията на Кремъл.

"Това действие е още едно очевидно потвърждение за международната общност за истинската роля на Русия като държава агресор", заяви екипът му.

"Украйна разчита на подкрепата на международната общност и на усилването на дипломатическия натиск и санкциите срещу Русия", се казва още в изявлението на Зеленски.

Какво предвижда указът на Путин?

Кремъл съобщи в сряда, че президентът Владимир Путин е подписал указ, който прави по-лесно за хората, живеещи в сепаратистките региони на Източна Украйна, да получат руски паспорти.

Жителите с постоянно пребиваване в "отделни окръзи" в Донецка и Луганска област могат да станат руски граждани чрез "опростен процес".

Решението за предоставяне на жителите на Донбас на гражданство на Руската федерация по опростен ред има чисто хуманитарен характер, защото ситуацията, в която те се оказаха, не бива да бъде търпяна, заяви Владимир Путин пред руски депутати, предаде ТАСС.

"Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новата украинска власт, но да се търпи ситуация, при която хора, живеещи на територията на тези Донецка и Луганска република, лишени напълно от всякакви граждански права, това вече преминава границата от гледна точка на правата на човека. Те не могат да се придвижват нормално, не могат да удовлетворяват най-елементарните си потребности и да се ползват от елементарните си права. Това е въпрос от чисто хуманитарен характер", каза руският президент.

EС: Нова атака срещу суверенитета на Украйна 

В четвъртък Германия и Франция, които са членове на "Нормандската четворка" за мирния процес в Украйна, осъдиха решението на Русия да облекчи процедурата по издаване на руски паспорти за жителите на Източна Украйна.

"Заедно с Франция осъждаме руския указ, с който се улеснява даването на руско гражданство на населението в част от Източна Украйна", се казва в изявление на германското министерство на външните работи.

В текста се подчертава, че "тези области са част от украинската територия".

"Съобщението на Русия е в разрез с духа и целите на Минските споразумения" за възстановяването на мира в Източна Украйна, казва германското външно министерство.

"Това е обратното на онова, от което спешно се нуждаем за. . . деескалация", се отбелязва в текста.

Европейският съюз обвини Москва, че изостря напрежението с Киев с решението си да улесни издаването на руски паспорти за жителите на Източна Украйна.

Това е "нова атака срещу суверенитета на Украйна от Русия", заяви говорителка на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

"Очакваме Русия да се въздържа от действия, които противоречат на Минските споразумения и възпрепятстват пълното реинтегриране в Украйна на нейните територии, които не са под украински контрол", добави говорителката на Могерини.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?