Улесненото застрояване на ниви сблъска противници и привърженици

Противници и привърженици на приетото от парламента и оспорвано от президента Румен Радев улеснено застрояване на ниви се събраха на протест и контрапротест пред Народното събрание в сряда. Присъстващите си размениха обвинения в провокации

Първа започна демонстрацията срещу наложеното от президента Радев вето върху промените в Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 други закона, сред които е и поправката в Закона за опазване на земеделските земи, която удължава срока за изпълнение на издадените разрешителни за строежи върху бивши ниви. Така собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат те отново в ниви. Собствениците имаха шестгодишен срок, който изтече през май 2017 година, да започнат реализация на инвестиционните си намерения, в противен случай земята в регулация отново трябваше да стане земеделска.

Оспорваните поправки са по предложение на "Обединени патриоти", които още миналата година заедно с ГЕРБ внесоха поправката, но тогава тя не мина заради силното обществено недоволство. От втория опит обаче – макар и известно отлагане, корекцията мина в Народното събрание, но бе върната от държавния глава. Очакванията са обаче тя да бъде прегласувана.

Недоволните от президентското вето обясняват, че облекченията са в помощ не само на дребния бизнес и дребните собственици на земи, но и за държавата.

Димитър Канариев от Национална асоциация "Българско Черноморие" – един от организаторите на протеста – заяви, че спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи, а ветото засяга конституционните права на частна собственост.

"Говорим само за 0.001 процент от поземления фонд на страната, а ощетени са около 1800 български семейства, подчертавам, в цялата страна. Между 18 и 20 процента са в приморските области. Не говорим за имоти зад плажната ивица. Таксите, които държавата е прибрала и по сега действащия закон, говорим за няколко десетки милиона лева", каза Канариев, цитиран от БНР.

Час и половина по-късно граждани и неправителствени организации започнаха протест срещу поправките. Те удължават вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, обясни  Димитър Кацов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", който даде пример с пустеещите заради променено предназначение земеделски земи по Черноморието.

Три-четири дружества държат стотици декари, които някога са били земеделски земи. В момента от ниви са станали храсталаци, защото са обрасли и са запустели. Със сигурност има и дребни собственици, но трябва да се видят и тези хора – колко от тях са имали намерение да правят нещо конкретно и колко от тях са се надявали да продадат земята си скъпо и това е била единствената цел, посочи Кацов.

Той допълни, че протестиращите настояват за преразглеждане на приетия от депутатите закон и промени между двете четения на върнатите от Радев текстове.

Споделяне

Още от Бизнес