Умряло е още едно животно в столичния зоопарк

Снимка: БГНЕС

В зоологическата градина в София е умряло и бебе козирог, след като в понеделник стана ясно, че зоопаркът се затваря за посетители заради смъртта на два яка, три диви говеда от вида гаур и една камила. От Българската агенция по безопасност на храните са взели лабораторни проби, чиито резултати отхвърлят възможността заболяването "син език“ да е причина за смъртта на животните.

Все още обаче не са готови изследванията на фуража, които трябва да установят дали в тях има пестициди или микотоксини, които може да са убили питомците на зоопарка. Резултатите от тези проби се очакват до дни. Основната версия на Агенцията по храните за измирането на животни е интоксикация с гъбична инфекция, причинена от фуражната храна. Наличните количества от тази храна са под забрана

Козирогът е бил едва на два месеца и не е проявявал симптоми на заболяване, но е обитавал клетка в близост до тези на другите починали животни. Аутопсията не е показала нищо нередно. Взети са кръвни проби, които ще бъдат изследвани.

От понеделник е сменена храната на всички тревопасни животни и профилактично им се дават антибиотици и препарати против отравяне, предаде бТВ.

От управата на зоологическата градина не изключват и версията за умишлено отравяне.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза във вторник, че състоянието на някои от тревопасните е притеснително. "Разпоредила съм на директора на зоопарка да не пести средства и екипи, за да може да се направи най-доброто за животните и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени", каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?