Унгария има проблеми след като фиксира цените на енергията

Виктор Орбан

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" намали в четвъртък дългосрочната перспектива на Унгария от стабилна на негативна. Кратко- и средносрочните рейтинги на страната останаха на равнището BB/B.

Според агенцията "промените във функционирането на някои институции за надзор могат допълнително да отслабят институционалната ефективност на Унгария".

Това е една от последиците от решението на унгарските власти да увеличат пълномощията на Управлението за енергиен надзор, включително да му дадат правото да определя окончателните вътрешни цени на енергията. Решенията на управлението вече няма да могат да бъдат обжалвани в съда от енергийните концерни.

Спорът с енергийните концерни се води от началото на 2012 г., когато Управлението на енергиен надзор разпореди 10-процентно намаление на цените на тока, газа и отоплението за индивидуалните потребители.

Доставчици на унгарския пазар са големи фирми - германските RWE и E.ON  и френските GDF и EDF. С решението си Будапеща искаше да ги принуди да намалят маржа на печалбата си. Забранено им беше да включват допълнителни компоненти с цените за крайния потребител.

Решението бе обосновано с факта, че през периода 2002-2010 г. цените на енергията в Унгария са се увеличили с 200%, което е довело да сериозно обедняване на населението. Концерните оспориха решението в съда и спечелиха делото, в резултат на което кабинетът на Орбан промени нормативната база.
 
Най-остра засега е реакцията на германския концерн RWE East, регионалният филиал със седалище в Прага, който обяви, че намалява инвестициите си в Унгария с 50%. Според шефа на фирмата подобни, дори още по-драстични, достигащи 80%  съкращения готвят и останалите чужди инвеститори. Унгарски медии съобщават, че E.ON се готви да се изтегли от страната.

Унгарското правителство защитава позициите си. Близо 3.8 млн. унгарски домакинства, включително 76% от еднофамилните къщи, се отопляват с газ. Разходите за енергия и останалите комунални услуги възлизат средно на 20% от средния доход на лицата, заети в държавния сектор.

"Трябва да предпазваме унгарските семейства от действията на алчните концерни и да стабилизираме цените чрез контролни механизми", заявява премиерът Виктор Орбан в отговор за заплахите на концерните, че ще обжалват решенията му в Брюксел.

В петък Орбан посочи, че "ако сътрудничеството между правителството и концерните не е възможно, правителството ще продължи политиката си на  принуда да бъдат намалявани цените в енергийния сектор така, че те да паднат до средното европейско равнище".

Според Орбан концерните "са организирали заговор срещу унгарските семейства, от които измъкват печалби.Орбан обвини доставчиците на енергия, че "печелят стотици милиарди форинти, които по-късно изнасят в страните си".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?