Унгарските електронни медии са принудени да отразяват фалшивите новини на Орбан

Виктор Орбан

Да не се използва думата "бежанец", да се насърчава климатоскептицизма, да се възхваляват правителствените мерки срещу пандемията: журналистите от унгарските обществени електронни медии трябва да възприемат реториката на Виктор Орбан, показват излъчени от Радио Свободна Европа аудиозаписи.

"Трябва да се излъчва подходящата реторика за мигрантите и Брюксел, а ако някой има проблем с това, свободен е да си подаде оставката незабавно", казва главен редактор в унгарската държавна медийна компания МТВА, който е записан, без да знае.

"Сигурен съм, че никой няма да се изненада да чуе, че подкрепата на тази институция не се дава на опозиционната листа", казал още Балаш Бенде на колегите си в откъси от разговора, записани преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Медийната група Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСВ/РС), която през септември обяви завръщането си в Унгария, над 30 години след края на комунизма, не уточнява как се е сдобила с аудиофайловете.

Тези разкрития идват в момент, когато Будапеща се противопоставя на проект за механизъм, който поставя като условие за отпускането на финансови средства от ЕС спазването на Европейската харта на основните права, в която се гарантира свободата ан информацията.

Повтаряне на посланията

От завръщането на власт на премиера суверенист Виктор Орбан през 2010 г., ООН, ОССЕ и Съветът на Европа редовно критикуват намеси в медиите.

През 2011 г. стотици служители в унгарските обществени електронни медии бяха уволнени. Обществените медии са събрани в един холдинг, МТВА, като една-единствена централизирана редакция произвежда всички информации.

Оттогава, казва политологът Петер Креко, електронните медии на тази членуваща от 2004 г. в ЕС страна произвеждат фалшиви новини.

През 2016 г. обществената телевизия излъчи кадри от сексуално нападение в Кайро от 2013 г., като я представя за нещо заснето в Кьолн в подкрепа на тезата, че имигрантите са опасни.

Вчера РСВ/РС отиде зад кулисите и показа съществуването на политически инструкции по теми като климата, правата на сексуалните малцинства и приема на кандидатите за убежище.

"Получихме нареждане да не използваме думата "бежанец" при никакви обстоятелства", каза пожелал анонимност журналист.

"Ако тези послания бъдат повтаряни, дори тези, които са критично настроени към миграционната политика на (партията на Орбан) ФИДЕС, ще започнат да ѝ вярват", пише във вътрешноведомствен имейл.

Френската партия "Национален сбор" не трябва да бъде определяна като крайнодясна, а президентът Еманюел Макрон трябва да бъде представян като "бивш социалистически министър".

"С треперещи ръце"

Във вътрешно разпореждане представител на редакцията иска от репортерите си да представят под положителен ъгъл мерките на Виктор Орбан за борба с пандемията.

"Целта на целия този цирк е да внушим на хората, че нямаме толкова проблеми, колкото има на други места", уточнява Миклош Беренией.

Журналистите от холдинга, които са разговаряли с РСВ/РС говорят за "мафиотска обстановка" на сплашване в МТВА, която не отговори на молбата на АФП за коментар.

"Ужасно е да гледаш как хора приемат телефонното обаждане на свой висшестоящ с треперещи ръце", споделя служители на МТВА.

През 2018 г. депутати от унгарската опозиция окупираха сградата на обществената телевизия, за да протестират, че никога не се появяват в ефир.

Тази липса на медийна безпристрастност доведе до задействането през 2018 г. на процедура срещу Унгария за нарушаване на ценностите на ЕС.

"Електронните обществени медии излъчват посланията на правителството без никаква критика и не спазват изискванията за прозрачност", беше критикувал тогава Брюксел в свой доклад.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?