Уорлик обяви изключителен интерес към България от американски компании

Уорлик обяви изключителен интерес към България от американски компании

Има изключително голям интерес към България от страна на американски компании и от български бизнесмени, които работят в Съединените щати, каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Той и българският посланик в САЩ Елена Поптодорова за втора година организираха обиколка за презентация на България в САЩ, като този път в нея се включи и президентът Росен Плевнелиев.

 

"Бих казал, че тази година има по-голям интерес в сравнение с впечатленията, с които останахме от нашата обиколка миналата година. Срещнахме се с повече от дузина компании - от по-тясно специализирани малки компании до доста големи, мащабни компании, и наистина бях приятно изненадан, че има изключително голям интерес", заяви Уорлик.

 

Той коментира, че Плевнелиев ще се завърне в страната с много идеи за изграждането на технологичния парк в София, след като се е срещнал с представители на някои от най-изявените IТ компании като "Майкрософт", "Сиско", "Хюлет Пакард" (НР) , "Гугъл".

 

"Мисля, че се изградиха добри партньорства с големи IТ компании, например като HP и някои други, за изграждането на този технологичен парк. И те заявиха готовност да дойдат, ако бъдат поканени. И наистина беше и важно да се генерират идеите, които ще бъдат в центъра на този технологичен парк, иновациите, за които ще става дума, и наистина смятам, че е изключително важно да подкрепим президента в тази негова инициатива, ако той желае това", обясни посланикът.

 

Планира се технологичният парк да бъде изграден в района на Четвърти километър в София и да бъде финансиран с 50 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?