Плевнелиев договаря внос на норвежки газ през Румъния

В Чикаго Плевнелиев проведе редица политически срещи.

Разговори за доставката на норвежки природен газ за България през Румъния е провел президентът Росен Плевнелиев по време на среща в Чикаго с норвежкия премиер Йенс Столтенберг. Президентът е разговарял и с президентите на Турция и Грузия Абдуллах Гюл и Михаил Саакашвили.

И трите срещи са били доминирани от анализ на възможностите за диверсифициране на енергийните източници - "тема, която за мен е от огромно значение", подчерта Плевнелиев.

"Норвежки газ стига до Румъния", обясни държавният глава и допълни, че поставил пред Столтенберг въпросът тяхната суровина да достигне и до България. "Ще строим междинна връзка и към газопреносната мрежа на Румъния", каза Плевнелиев.

България и Румъния вече работят по изграждането на газова връзка между преносните мрежи на двете страни от Гюргево до Русе по дъното на Дунав, която трябва да заработи през 2014-2015 г.

Конкретните измерения на турско-българското икономическо сътрудничество ще бъдат обсъждани в близко бъдеще на среща в Истанбул на голям българско-турски бизнесфорум, каза още Плевнелиев. Основен елемент на това сътрудничество е доставката на природен газ за България през междинна връзка към турската газопреносна мрежа.

Президентът обясни, че е имал интензивна програма от двустранни срещи и разговори на четири очи с много от участниците във форума на високо равнище на НАТО в Чикаго. "Основното, което се опитах да изпратя като послание е, че България е страна, която се очертава като дългосрочно стабилна, с непрекъснато намаляващ външен дълг, което я прави особено интересна за инвеститорите", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес