"Услуга към Путин": Въпроси около плана на Тръмп за съкращаване на войските в Германия

Американски войници, сн. Stars and Stripes

Четири дни след последния телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин се появи новината, че Тръмп планира да съкрати с една четвърт американските войски в Германия.

Европейското командване на САЩ (EUCOM) се състои от близо 35 000 войници, моряци, пилоти и морски пехотинци. Намаляването на числеността на постоянните сили с 9500 души заплашва да зачеркне опитите на Пентагона в последните години да укрепи отбранителните способности срещу Русия, пише сп. "Форбс".

Анализатори предупреждават, че вероятна военна интервенция от страна на Русия ще е насочена към източния фланг на НАТО, където сухопътните войски на съюзниците са по-слаби. Най-уязвими са Естония, Латвия и Литва.

Все още не е ясно ще се реализира ли планът на Тръмп. Не се знае и какви подразделения на EUCOM ще бъдат изведени. Но според наблюдатели всяко съкращаване на въоръжените сили на САЩ в Европа ще отслаби отбраната на НАТО. Според информация на "Ню Йорк таймс" американското командване било "зашеметено" от новината за съкращенията.

Американската армия от десетилетия поддържа мощни сили в Европа – първоначално за защита от Съветския съюз, а след това от Русия. След края на Студената война мащабът на американското военно присъствие рязко се понижи, но към началото на 2012 г. американската армия имаше в Европа четири бригади, две от които с танкове.

Администрацията на Барак Обама съкрати две базирани в Европа танкови бригади след конфликта му с Конгреса за тавана на държавния дълг през 2011 г. и приетия впоследствие Закон за контрола върху бюджета.

Същата година числеността на сухопътните войски в Европа бе намалена с 40 000 до около 25 000 през 2014 г.

В отговор на руската инвазия в Украйна през 2014 г. Пентагонът се опита да възстанови военната си мощ в Европа. Администрацията на Обама отдели милиарди долари за временното разполагане на войски в Европа под егидата на Европейската инициатива за сдържане.

Но дори и след този ръст на американските войски в техника, силите на САЩ и НАТО в Европа са неспособни да отблъснат внезапно нападение на Русия в Прибалтика, според калифорнийския аналитичен център "Корпорация RAND".

Русия държи 25 батальона с приблизително 760 танка в обсега на досег до балтийските страни членки на НАТО. Държавите от НАТО, взети заедно, имат 15 батальона в региона с приблизително 130 танка - и приблизително 90 от тях, американските М-1, са във временна ротация.

През 2016 г. RAND направи симулация на руска инвазия, която показа, че независимо от преимуществото на НАТО по въздух, алиансът не може да спре ефикасно руските танкове, които най-много за 60 часа могат да достигнат околностите на Рига и Талин.

Ето защо анализаторите смятат, че след предстоящото съкращение на американския контингент в Европа, на Русия вече ще са нужни не 60 часа, а много по-малко, за да завземе трите балтийски републики, които бяха част от Съветския съюз.

Както съобщи "Уолстрийт джърнал", разпореждането на съветника на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън се състои от две части. То предвижда 9.5 хил. американски войници да напуснат Германия и да бъдат разположени в други европейски страни от НАТО или да се върнат в САЩ. Освен това почти двойно се съкращава максималният брой на войниците, едновременно пребиваващи в Германия.

Експерти като бившия командващ американската армия в Европа Бен Ходжис или бившия представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер предупреждават, че втората част на разпореждането може потенциално да повлече още по-големи последствия.

Към момента в Германия са разположени 35.5 хил. американски военни, а във въоръжените сили работят още 17 хил. американски и 12 хил. германски цивилни служители.

Ако планирането частично изтегляне се състои, новият лимит ще бъде изчерпан с останалите на германска територия войници. Тогава американските въоръжени сили вече няма да могат както досега на ротационен принцип да изпращат крупни формирования на учения в Германия, например, пише германският в. "Зюддойче цайтунг".

Ще се наложи освен това да бъдат закрити редица логистични пунктове и щабове, които имат ключова роля за американското присъствие в Европа, Африка, Афганистан и Близкия изток.

В частност, в авиобазата Рамщайн, която е най-голямата американска военна база извън САЩ, е разположен щабът на американските Военновъздушни сили в Европа. Най-голямата отвъд пределите на САЩ е и военната болница в Ландщул.

Щаб-квартирата на американската армия е във Висбаден, а щаб-квартирата на американското морска пехота - в Беблинген. Освен това се смята, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави.

Плановете на Тръмп срещат отпор в САЩ. Те са жалки и абсурдни, коментира сенаторът демократ Джак Рийд, зам.-председател на комисията по въоръжените сили. "Това е още една услуга към Путин и още един лидерски провал на тази администрация, която допълнително напряга отношенията с нашите съюзници", каза той.

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Елиът Енгъл каза, че ще работи с републиканците в Конгреса за отмяна на решението.

Американското правителство оправдава плановете с това, че под натиска на Тръмп европейците са подобрили отбраната си и затова военното присъствие на САЩ може да се съкрати.

Източноевропейските страни от НАТО не приемат този довод. Полша обаче се надява да спечели от ситуацията и част от съкратените американски войници да бъдат преместени на нейна територия. Това ще укрепи източният фланг на НАТО, каза премиерът Матеуш Моравецки. По- продължително присъствие на войски в Полша или прибалтийските държави обаче би било трудно поради клаузите в основополагащия акт Русия-НАТО, припомня "Зюддойче цайтунг".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?