Установеното от МВР за смъртта в районното

На 3 януари 48-годишен столичанин се оплакал в районното управление, че на 30 декември м.г. отдал под наем два леки автомобила – "Фиат Пунто" и "Алфа Ромео 156" на М.М. от врачанското село Баница. Според договорите колите трябвало да бъдат върнати до 12 часа на 1 януари, но това не станало. Полицейска проверка установила, че М.М.е криминално проявен и осъждан. След като били уведомени полицаите във Враца, на 9 януари той бил задържан в местното районно и му била връчена призовка да се яви в Четвърто районно в София на 14 януари в 13 ч., се казва в официалното разяснение на МВР.

На този ден около 14 ч. М.М. дошъл в столичното районно, където пред полицейски инспектор признал, че в съучастие с двама мъже от Враца е продал търсените автомобили. За изясняване на обстоятелствата по случая в 15 ч. той е задържан за 24 часа. След справки е установено, че е заподозрян в обсебване на автомобили и на територията на столичните Шесто и Второ районно и Първо районно управление във Варна. Всички преписки са образувани за идентични престъпления.

В хода на проверките М.М. не съобщил за здравословни оплаквания. Около 18.30 ч. той бил предаден на служителите, отговарящи за задържаните лица в управлението. На следващия ден материалите по преписката трябвало да бъдат предадени на разследващ полицай и докладвани на Софийска районна прокуратура с искане мярката за неотклонение да бъде удължена на 72 часа.

М. М. бил настанен на стол до постовия на входа на районното, тъй като килията била пълна със задържани по време на протестите пред Народното събрание. За периода от 20.20 до 21.30 ч. екип на Спешна медицинска помощ извършил прегледи на петима от задържаните при протестите, но по това време М.М. не е пожелал медицинска помощ. Около 22 ч. той бил преместен на пейка в коридора срещу постовия, където заспал.

Около 1.25 ч. постовият чул, че задържаният изхъркал силно, веднага уведомил дежурния, който извикал лекар. Първият екип дошъл в 1.38 ч., извикал и втори, но въпреки опитите на медиците да реанимират М.М., смъртта му е констатирана в 2 ч. през нощта на 15 януари. Тялото му е предадено за аутопсия в Катедрата по съдебна медицина.

Според предварителното заключение на патолозите смъртта му се дължи на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, липсват травматични увреждания по тялото.

Не са констатирани нарушения на полицейските служители по време на задържането и работата с М.М.

Споделяне

Още от България