Според наблюдатели:

Увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове

Сн. БГНЕС

Сигнали и жалби за нарушения валят в цялата страна и чужбина, като само в ЦИК вече са подадени около 170.

Най-много са сигналите за провеждане на предизборна агитация от кандидати, представители на партии и коалиции, които участват в изборите под най-различни форми. ЦИК е санкционирала вече и медии, които изнасят данни от екзитпол. Повечето партии също изпращат масово сигнали до комисията и МВР.

Повече за изборите можете да прочетете във Фейсбук.

В МВР са получени 200 сигнала за нарушения на изборния процес. 152 от тях са подадени на телефон 112, а останалите - на телефоните линии на вътрешното министерство. Досъдебните производства о момента са над 60, съобщава БНР.

Гражданите могат да подават сигнали на телефонната линия на МВР - 982-22-32 с код за София 02 или на имейл адрес [email protected]

Днес са издадени и 311 удостоверения за изгубен или откраднат паспорт.  57 са издадените предупредителни протоколи по закона за МВР до момента, а полицията е оказала съдействие в четири случая на избирателни комисии.

Около осем хиляди обекта, свързани с изборите, са проверени от пожарната.

"Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори", съобщи политологът Огнян Минчев от Асоциацията "Прозрачност без граници“.

Според него около 51% от нарушенията, особено в първата част на изборния ден са били свързани с организационни нарушения и недобре обучени секционни избирателни комисии, както и липса на възможност тези комисии да регистрират нормално наблюдатели.

Около 200 хил. граждани се очаква да продадат гласа си в изборния ден, като за това ще отидат около 10 млн. лв. на политическите партии, сочат данни на Института за развитие на публичната среда.

Малки партии с мащабен купен вот

Преференцията внася усилен мажоритарен елемент в избора, но и развихря страстите на традиционната партизанска политическа култура в България, допълни Минчев. Според него в някои от малките партии има мащабни концентрации на купен вот, което прави трудно прогнозируеми резултатите от вота.

Тези политически сили, които в най-голяма степен са зависими от олигархичната структура на властта, осъществяваща компроматни сценарии, понастоящем не са в позиция, в която да искат да дойдат на власт в резултат на тези избори. Това определя и малко по-безинтересната кампания, каза Минчев.

ЦИК проверяват медиите за екзитпола

ЦИК извършва служебна проверка на всички медии, дали огласяват резултати от екзитпол под най-различни форми, като игри, книги, прогноза за времето.

"Това е недопустимо и препоръчваме на всички да се въздържат от това до края на изборния ден", посочи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Според тълкувателно решение на ЦИК резултатите от екзитпол в хода на изборния ден могат да се публикуват във "Фейсбук" и другите социални мрежи, тъй като те не са доставчици на медийни услуги и тази забрана не се отнася за тях.

Вече са санкционирани три медии, а при последващи сигнали и установени нарушения ще бъдат съставени актове и на останалите.

Комисията разгледа сигнал от студенти в УНСС, че студентските им книжки били събрани за заверка и не са им били върнати, за да гласуват. В резултат на това в университета до 18.00 часа ще работи дежурен екип, който ще издаде уверения на всички желаещи студенти.

Цветозар Томов от ЦИК съобщи, че има получен сигнал от един от изборните райони за секционна комисия, в която инструктират гласоподавателите да не пишат нищо в дясната част на бюлетината, където е преференциалният вот.

"Необходимо е хората да знаят за преференциалния вот и никаква Секционна изборна комисия не може да ги инструктира в коя част на бюлетината трябва да гласуват. В последния час много са нараснали сигналите за манипулиране или контролиране на гласуването", каза Томов.

Той добави, че обстановката по протичане на изборния ден е спокойна и че се надява да остане така до края, за да имаме нормални и цивилизовани избори в България.

От ГЕРБ не спират да подават жалби за нарушения - във Варна за раздаване на пари в близост до секции, в Ямбол за превозане на хора до определена секция.

От БСП сигнализираха, че служител на община Доспат е застанал пред избирателната секция в село Змеица и привиква избиратели от ромски произход.

Сигнали в Турция и Гърция

Общо 11 сигнала са постъпили до този момент в ЦИК във връзка с гласуването в чужбина, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.


Част от сигналите се отнасят до Атина, където Секционна избирателна комисия не е допуснала представители на една политическа сила да присъстват до изборното помещение.

ЦИК се е свързала със секцията в чужбина, за да им даде указания, че няма как да не допускат представителите на политическата сила.

"Другите сигнали са за попълване на декларации извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията си със себе си. Той не е задължен да я попълва пред СИК", допълни Андреев.

Трета присъда за изборни нарушения

От прокуратурата съобщиха, че вече има издадена трета осъдителна присъда за престъпления против избирателните права на гражданите. Мъж на 39 г. от Плевен е бил осъден на пробация - година и един месец.

Общо 64 досъдебни производства против избирателните права са образувани на територията на цялата страна. Седем са бързите производства и едно е незабавно производство. Четирима души са привлечени като обвиняеми, един в района на Апелативната прокуратура - Бургас, и трима в района на Апелативната прокуратура - Велико Търново.

В района на Софийската апелативна прокуратура са образувани 21 досъдебни производства, в Апелативната прокуратура в Пловдив - 11, а във Варна – пет.

Образуваните проверки са 419, а постановените откази – 302. Данните са постъпили в прокуратурата към 13.00 часа.

Районната прокуратура в Пазарджик вече разследва двама души от Лисичево за незаконна агитация и купуване на гласове, съобщи БНР.

В събота при акция на ДАНС от домовете на задържаните, единият от които е и председател на секционна избирателна комисия, са иззети списъци с имената на стотици избиратели.

Два сигнала за купуване на ромски гласове са подадени от Районната избирателна комисия в Кюстендил до прокуратурата, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил Емилия Луканова.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?