Уволнен е автоинспекторът, сигнализирал за търговия с книжки

Уволнен е автоинспекторът, сигнализирал за търговия с книжки
Служителят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Иво Кръстев е бил уволнен дисциплинарно, защото "уронвал престижа" на агенцията като подавал сигнали за корупционна схема за продажба на шофьорски книжки, покровителствена от най-високо ниво, научи Mediapool. В заповедта за уволнение на служителя са изтъкнати и негови нарушения, но от транспортното министерство отказаха да ги уточнят, защото заповедта се обжалва.

Скандалът с предполагаема схема за продажба на шофьорски книжки с участието на зам.-шефа на автомобилната агенция Анастас Тодоров се развихри в края на септември. Тогава стана ясно, че Кръстев е подавал сигнали за натиск върху изпитващи инспектори от ДАИ да пускат на листовките курсисти, които са си платили, най-вече чужденци. Жалбите са почнали още от април и са адресирани до транспортния министър Александър Цветков, а след като не последвала реакция и до МВР, ДАНС, Софийската районна прокуратура, парламентарната комисия за борба с корупцията и дори до премиера Бойко Борисов и до европейския комисар по транспорта Сийм Калас. Икономическа полиция е започнала разследване по случая, което още не е приключило.

Интересното в случая с дисциплинарното уволнение на Кръстев е, че две седмици по-рано от трибуната на Народното събрание Александър Цветков заявява, че служителят ще бъде назначен на нова длъжност "поради високата си квалификация и недобро здравословно състояние".

"На подадения от младши инспектор към ДАИ Иво Кръстев сигнал в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е реагирано в най-кратки срокове и още на 24 април е започнала проверката от Инспектората в автомобилната администрация, която е приключила с доклад на 17 май т.г. При проверката не е установено наличие на данни за корупционна практика и търговия с влияние", заявява Цветков по време на парламентарния контрол на 8 октомври.

"Действително господин Иво Кръстев, по преценка на ръководителя си в администрацията, е повишен в ранг около месец след подаване на сигнала. За в бъдеще, поради високата си квалификация и недобро здравословно състояние той ще изпълнява длъжност, различна от заеманата досега, а именно изпитващ. За съжаление, вече шести месец господин Кръстев отсъства поради здравословни причини и не е могъл да бъде изслушан и назначен на новата си длъжност“, каза тогава транспортният министър.

В допълнени той “още веднъж“ уверява депутатите, “че борбата със съществуващите и превенция на евентуални бъдещи корупционни практики е един от основните приоритети в политиката, провеждана от министерството".

При пристигането си на работа на 26 октомври Иво Кръстев получава заповед за дисциплинарно уволнение, защото опетнил името на агенцията. Служителят обжалва отстраняването си пред Софийския административен съд, който предстои да разгледа случая.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: