Цветков отново защити лобистка поправка в автомобилния закон

Цветков отново защити лобистка поправка в автомобилния закон

Транспортният министър Александър Цветков си размени остри реплики с депутата от БСП Румен Такоров вместо да отговори конкретно на въпроси за лобизъм и корупция в подчиненото му ведомство по време на парламентарния контрол в петък. Освен това той за пореден път се изказа в подкрепа на отпадането на категоризацията за автобусите.

Заради този текст лично премиерът Бойко Борисов нареди през май да се оттеглят промените в Закона за автомобилния транспорт. Министър-председателят тогава заяви, че отпадането на категоризацията е залегнало в закона в резултат на лобистки натиск на по-ниски нива и виновните ще се накажат.

Такоров попита какви са резултатите от проверката, назначена след случая – кои са виновните и какво е наказанието им. Вместо да отговори конкретно на въпроса министър Цветков обясни, че категоризацията е оставена в променения Закон за автомобилните превози, но превозвачите все още настояват тя да отпадне при това с основание. По думите на министъра, категоризацията няма отношение към безопасността на возилата, а към комфорта – тя е като звездите на хотелите.

Справянето ви с лобистките текстове е като бягане на място, каза Татарски и обясни, че няколко месеца след този случай транспортното министерство е внесло още по-лобистки поправки в автомобилния закон. Става въпрос за новата транспортна схема на страната, която предвижда директни автобусни линии да има само между градовете с население над 30 хил. жители. В опита си да защитите предлаганите промени засенчихте дори премиера с медийните си изяви, каза Такоров. Това, което се получи, обаче е като приказката за маймунката, която искала да се покатери на дървото, но колкото повече се изкачвала, толкова повече ви лъсва голият задник, допълни червеният депутат

Цветков го обвини, че не е запознат с предлаганите промени и дори името на закона не знае – той се казва Закон за автомобилните превози, а не за автомобилните пътища, както Такоров го бил нарекъл.

Такоров попита Цветков и за сигналите за схема за продажба на шофьорски книжки в подчинената му Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). Министърът отговори, че на 17 май е приключила проверка на министерството, която не е установила нищо нередно.

На въпрос на Димитър Горов (БСП) за влаковата катастрофа край Драгоил от понеделник Цветков отговори, че по предварителни данни на разследващата комисия инцидентът не е по причина на системата за безопасност и сигнализация. Става въпрос за немарливост и нарушаване на технологичните правила, заради което трима диспечери вече са понесли своята отговорност. Цветков допълни, че предстои да се установи дали ще се търси и наказателна отговорност след приключване на следствието.

След инцидента железниците ще направят проверка къде по жп мрежата няма покритие на мобилните оператори, което би могло да затрудни комуникациите в спешен случай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?