Заради корупция при издаване на шофьорски книжки

Смяна на всички работещи в областните автомобилни администрации

Затяга се контролът върху СЕМТ-разрешителните и проверките на пътя

Смяна на всички работещи в областните автомобилни администрации

Министърът на транспорта Данаил Папазов изрази в неделя предположение, че заради констатирани нарушения и корупция при издаване на шофьорски книжки от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", по-позната като ДАИ, ще бъдат сменени "абсолютно всички хора, които работят в момента в областните управления".

 

Има сериозни нарушения, каза министърът пред БНР в неделя по повод инициирана от него проверка на работата на агенцията. Той обеща идната седмица новият шеф на автомобилната администрация да даде подробна информация за разкритите нарушения на пресконференция.

 

За шеф на "Автомобилна администрация след дълги преговори с бранша бе назначен 64-годишният Ганев, който има дълъг административен опит, включително е бил и шеф на ДАИ по времето на правителството на ОДС. Предишният директор Веселин Божков подаде оставка, след като се сдоби с обвинение за безстопанственост.

 

"Сериозни нарушения има при проверката на изпитите, главно са попълвани предварително листовки, раздавани са по специален начин", повдигна Папазов леко завесата.

 

Той припомни обявеното си вече намерение да се закрият и регионалните звена на автомобилната администрация, "за да се види, че веднъж завинаги трябва да спрем с тези действия".

 

Търговията с шофьорски книжки е била предмет на мерки на редица правителства, но въпреки това проблемите продължават.

 

"Много сериозно сме амбицирани в Министерството на транспорта да прекратим корупцията там, където тя се шири най-силно - при книжките, при СЕМТ-разрешителните (за извършване на товарни превози в чужбина – бел. ред) и при проверките на пътя", каза още транспортният министър.

 

Той посочи, че ведомството прави не прекъснати проверки на всички подавани сигнали за нарушения на фирми за товарни и пътнически превози. "Заради това и предложихме заедно с някои от браншовите организации да направим промени в законодателството - и в данъчното, и в правилниците, и наредбите, които в момента работят в автомобилната администрация", допълни той и се оплака, че макар повечето фирми да проявявали разбиране към транспортното ведомство, имало и такива, които не са съгласни с неговите мерки.

 

Папазов се постави като цел "електронното правителство, спасяването на Български държавни железници, това са много важни неща, а също така и преустройството на някои от администрациите, които да освободят средства и да се намали административната тежест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?