Уволнения на върха в агенцията за бежанците

Злоупотреби с обществени поръчки са дадени на прокуратурата

Никола Казаков, сн. БГНЕС

Председателят и главният секретар на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков и Златко Александров са отстранени от постовете им по заповед на премиера Бойко Борисов. Главният прокурор Сотир Цацаров пък е сезиран за злоупотреби при провеждането на обществените поръчки във ведомството, съобщи министър-председателят в понеделник вечерта пред журналисти.

По-рано през деня от правителствения пресцентър съобщиха, че Казаков е отстранен, а за изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Решението е прието неприсъствено, но мотиви не се посочват. Борисов не каза и за какви злоупотреби при процедурите става въпрос.

Според неофициална информация премиерът Бойко Борисов имал много забележки към работата му. Проверки на дейността на агенцията са засекли и куп нередности с провеждането на обществените поръчки и управлението на бюджета ѝ.

"Черешката на тортата" е било разследването на Нова телевизия от преди дни, което показва, че агенцията е купувала на завишени цени храната за бежанците.

Уволнението идва на фона на серията спрени от премиера обществени поръчки и декларираното от него намерение да "измете цялата корупция".

Сделките за доставка на хранителни продукти са обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на миналата година от агенцията обявиха, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване и започват да сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева. Основната част от продуктите са купени на цени по-високи от пазарните.

По време на управлението на Казаков се стигна и до бунт на преводачи, които се оплакаха, че агенцията им дължи хиляди левове.

По-късно от правителствената пресслужба потвърдиха освобождаването му, но не посочиха официални мотиви. Един от сегашните зам.-председатели - Кирчо Киров - ще управлява агенцията до назначаването на нов постоянен председател.

Казаков бе назначен на поста от Бойко Борисов в началото на 2015 година, като заемаше длъжността и по време на първото му правителство.

Вътрешният министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев обаче го обвини, че не е организирал задоволително работата по настаняването на бежанците и не се е справил с взаимоотношенията с европейските институции. В края на 2013 г. прокуратурата започна проверка в агенцията на процедурите за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък засече нарушения при провеждането на обществените поръчки. Според доклад на инспекцията проверка на 17 проведени обществени поръчки за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв.

Бойко Борисов обаче отново върна Казаков в агенцията, като обясни, че назначението не изисква конкурс. Борисов даде указание на ресорния вицепремиер Меглена Кунева да го наблюдава изкъсо един месец и не се съобрази с призивите на неправителствени организации да не връща Казаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?