Уволненият шеф на БЕХ предупреди за риск от фалит на холдинга

Министър Желязков задължи стария борд да подпише платежните за връщането на заема от 550 млн. евро

Валентин Николов

Кадровите рокади в ръководството на "Българския енергиен холдинг" създадоха напрежение заради ключови решения, които трябва да се вземат в следващите дни в условията на управленски вакуум.

В петък енергийният министър Андрей Живков съобщи, че е отстранил членовете на съвета на директорите на енергийния мастодонт и е назначил временен борд до провеждането на конкурс за ново ръководство. Съдът обаче спря във вторник вписването на новите шефове заради обжалване от страна на старите. Поради възникналия управленски вакуум утре, на 28 юли, няма кой да подпише платежното нареждане за погасяването на облигационния заем на БЕХ в размер на 550 млн. евро, което създава риск от обявяване на холдинга в неплатежоспособност, предупреди досегашният изпълнителен директор Валентин Николов.

Той, както и другите кадри на ГЕРБ в ръководството на БЕХ - Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки, бяха уволнени в петък от министър Живков. В заповедта си министърът е записал, че прекратява правомощията на членовете по съответните договори, обясни Николов пред Mediapool.

"Така аз съм изправен пред избора или да наруша заповедта на министъра, или да поставя енергетиката в колапс", обясни Николов. "Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на 1.2 млрд. евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс. Затова аз ще пиша до прокуратурата и съответно ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", каза още Николов пред БНР.

Министър Живков: Твърденията на Валентин Николов са спекулативни

В края на деня министър Живков изпрати писмо до съвета на директорите на БЕХ, в което предупреди, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга старото ръководство е "длъжно да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения", а твърденията на Николов бяха наречени "спекулативни".

"Министерството на енергетиката в детайли съблюдава процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на Холдинга, като същата е успешно приключила. Паричната ликвидност, необходима за погасяване на задълженията, е текущо налична в банкови сметки на холдинга“, се казва в писмото на министър Живков до отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД. Там е изяснено, че Министерството на енергетиката е извършило надлежни проверки с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на задълженията по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че необходимите правни реквизити са налични, което потвърждава готовността за спазване на всички задължения към кредиторите на БЕХ", коментираха от министерството.

До 2 август БЕХ трябва да върне заема от 550 млн. евро

БЕХ ЕАД е емитент на емисия от еврооблигации на обща стойност от 550 000 000 евро, чийто падеж предстои на 02.08.2021 г. На датата на падежа следва да бъдат заплатени и дължимите лихви за последната година на обща стойност 26 812 500 евро. С това общият размер на дължимите суми, които следва да бъдат заплатени е 576 812 500 евро.

Към настоящия момент, средствата необходими за изплащане на дълга, са налични по сметка на БЕХ ЕАД в Българска Банка за развитие, като за да бъдат преведени по сметката на агента по плащанията – Citibank London, същите следва да бъдат наредени на 28.07.2021 г. с платежен документ от упълномощено лице, обясни досегашното ръководство на холдинга в позиция в петък.

"В случай че средствата не бъдат преведени към инвеститорите в деня на падежа на 02.08.2021 г., по каквато и да е причина, съществува риск от обявяване на предсрочна изискуемост и по другите две облигации на обща стойност 1.2 млрд. евро, формирани както следва: 600 млн. евро, дължими по облигацията, пласирана през 2018 г. и още 600 млн. евро по облигацията, пласирана през 2021 г. Освен главницата, инвеститорите имат право да предявят претенция за предсрочно изплащане и на дължимите лихви. Това ще доведе до изпадане на БЕХ ЕАД в неплатежоспособност, което ще има пагубен ефект върху финансовото състояние на всички държавни енергийни дружества и ще застраши нормалното им функциониране. Предвид факта, че дружествата от структурата на БЕХ ЕАД управляват активи, които са класифицирани като обекти част от критичната енергийна инфраструктура на страната, всяко действие, което би застрашило тяхното бъдещо опериране, ще доведе до нарушаване на енергийната и националната сигурност на страната", предупредиха уволнените директори.

Валентин Николов каза, че според него е незаконно министърът да отнема правомощията му до вписването на новото ръководство, защото по този начин блокира дейността на дружеството и съответно – на целия енергиен сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?