Узбекистан ухажва Григор Димитров с 1 млн. долара

Узбекистан ухажва Григор Димитров с 1 млн. долара

Узбекистан ще направи “неприлично предложение” на българският тенисист Григор Димитров да се състезава за бившата съветска република срещу 1 милиона долара, съобщиха спортни сайтове в понеделник.

Първата ракета на българския тенис Григор Димитров е в списъка с набелязани от Узбекистан млади спортисти за привличане. Скаути на бившата съветска република наблюдавали младите надежди на олимпийските игри в Лондон, като задачата им била да ги поканят да сменят националността си.

Освен България, в полезрението им били и спортистите от Албания, Македония и още няколко държави извън Европа. Всеки състезател, избрал да се състезава за Узбекистан, ще получи премия от 1 милиона долара.

Идеята на ръководителите на страната е покрай привличането на подобни състезатели да се развият и други спортове освен традиционните за страната борба, джудо и вдигане на тежести.

Преди три години узбеките наддаваха с Казахстан за възможността да привлекат Станка Златева със солиден финансов стимул, който стигна до 1.5 милиона долара, припомнят спортните сайтове. Българската надежда за олимпийско злато обаче категорично им отказала да смени националността си.

Григор Димитров също никога дори не е споменал за възможност да се състезава под чужд флаг.

През 2008 г. тенисистката Сесил Каратанчева избра да играе за Казахстан срещу сериозна сума, но след това кариерата ѝ тръгна надолу.

Българин вече спечели медал на олимпийските игри в Лондон, но за новата си родина. Валентин Христов стана трети в категория до 56 кг, като по този начин донесе първо олимпийско отличие за Азербайджан.

Споделяне

Още от Спорт