В деня за размисъл Николай Бареков наруши Изборния кодекс

Кандидатът за евродепутат разпрати есемеси за 24-ти май през "Виваком"

Съобщението, което Бареков е пращал на абонати на "Виваком"

В деня за размисъл лидерът на "България без цензура" и водач на листата на партията за евроизборите Николай Бареков наруши Изборния кодекс като агитира за себе си. Това стана чрез разпращане на есемеси на латиница на абонати на "Виваком" по случай празника на българската просвета и култура и на славянската азбука 24 май.

За нарушението беше сезирана Централната избирателна комисия (ЦИК), която е указала на "Виваком" незабавно да спре разпращането на съобщението. ЦИК обещава да се произнесе с решение по случая в деня на изборите – 25 май.

Съобщението на латински, нямало глаголица

"Chestit praznik na bulgarskite slovo i duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez zenzura" Vi chestiti nai-svetliya bulgarski praznik", подател Бареков. Това съобщение е разпратил политикът, който се закани да вкара поне трима депутати в Европейския парламент.

"Исках да поздравя хората за празника. Все пак съм учител и съм завършил българска филология", оправда се Бареков пред OFFNews.

 

"Изпратих съобщенията на латиница, защото българските оператори и много телефони не позволяват кирилицата. А и нека не забравяме, че Кирил и Методий са измислили глаголицата. Дори исках да изпратя SMS-ите на глаголица, но пък тогава изобщо нямаше да бъде разчетено", обясни избора на латинските букви Бареков.

 

Неприкосновеността на личните данни

 

Не е я сно на какъв принцип Бареков е разпращал съобщенията. Мобилният оператор "Виваком" е собственост на фирми, свързани с основния акционер на Корпоративна банка Цветан Василев.

 

През февруари Корпоративна банка поиска пълен достъп до ЕСГРАОН - системата с данните на населението, която е под контрола на Министерството на регионалното развитие. Ведомството на министър Десислава Терзиева нямаше нищо против да ги предостави с цел по-бърза реализация на проекта за саниране на жилищата, който реално все още не е започнал, но Комисията за защита на личните данни не разреши.

 

На въпроса защо само абонати на "Виваком" са получили SMS-и, Бареков отговоря, че по договор с фирмата потребителите на трите мобилни оператора трябва да са получили съобщението и посъветва журналистите да не "търсят под вола теле".

 

Партията на Бареков направи най-скъпата предизборна кампания, като по данни на сайта "Отворен парламент" е пръснал над 600 000 лева.

 

ЦИК - има нарушение

 

Според съобщението на ЦИК Бареков е нарушил чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, който гласи, че "не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден".

 

ЦИК указа на оператора и на сдружението незабавно да бъде преустановено изпращането на въпросните съобщения.

 

ЦИК ще се произнесе с решение по случая на 25 май 2014 г., което ще бъде публикувано на сайта на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България